Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Ініціюю розірвання договору оренди на вул. Ярославській, 13-Б, де власник зніс 200-річний будинок, та звернення до правоохоронних органів

12 серпня 2023 року, 17:42

Міська влада не давала жодних дозволів чи погоджень на знесення понад 200-річного будинку на Подолі та ініціює розірвання договору оренди й звернення до правоохоронних органів щодо законності дій власника. Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі.

«Щодо кричущого випадку знесення понад 200-річного будинку на Подолі. На що міська влада не давала жодних дозволів чи погоджень. По-перше: я ініціюю розірвання Київрадою договору оренди (від 2009 року) на вул. Ярославській, 13-Б. Оскільки приватний власник, всупереч усім нормам і здоровому глузду, прикрившись листом Мінкульту, вирішив, що може паплюжити історичну спадщину нашого міста. По-друге: міська влада готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій власника. По-третє: ініціюю ухвалення Київрадою рішення щодо заборони реконструкції та інших дій із будівлями міста, яким більше 100 років (незалежно від того, внесений цей будинок у реєстр чи ні), – без висновків містобудівної ради», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що Верховна Рада в січні цього року остаточно скасувала заборону на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України.

«І наступне й більш глобально: Київ вимагає від Верховної Ради нарешті ухвалити в другому читанні законопроєкт № 0895 (від 2019 року), який дозволить місцевій владі примусово викупати у безвідповідальних приватних власників, повертати у власність громади пам’ятки архітектури, старовинні приміщення, які власники належно не утримують, що призводить до їх руйнування. А потім на місці памʼяток з’являються торгові центри та багатоповерхівки. Цей законопроєкт стосується охорони культурної спадщини всієї країни», – підкреслив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]