Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Легендарні візитівки зоопарку – фігури Зубра та Левів – отримали нове життя»

01 травня 2020 року, 11:52

Візитівки київського зоопарку – фігури Зубра та Левів – отримали нове життя. Точні копії скульптур відлили з бронзи і незабаром презентують відвідувачам зоопарку. Про це мер Києва Віталій Кличко написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Друзі! Бронзового Зубра вже встановили на його нове місце на території нової вхідної групи в київський зоопарк. Незабаром, до кінця травня, прибудуть і Леви. Легендарні візитівки зоопарку – фігури Зубра та Левів – отримали нове життя!», – написав Віталій Кличко.

Мер нагадав, що старий вхід до зоопарку побудували в 1966 році. А в 1968 встановили біля нього скульптури Зубра та Левів.

Спочатку фігури звірів були зроблені з бетону, потім їх покрили міддю - окремими листами, що були зварені між собою. За початковим задумом автора, фігури хотіли відлити з бронзи, але тоді вирішили заощадити. Таке конструктивне рішення, як показав час, було не дуже вдалим. Між листами міді утворилися мікротріщини, що з часом збільшувалися. Через них потрапляла вода і це з роками суттєво пошкодило фігури звірів.

«Нові скульптури – повністю з бронзи. Тож, можна сказати, що ми реалізували початковий задум автора відомих звірів – скульптора Юрія Рубана», – зазначив мер Києва.

Він повідомив, що точні копії фігур відновлювали дочка скульптора Олександра Рубан і її чоловік Віктор Липовка. Для них це було амбітне завдання. Бо скульптура-анімалістика – сімейне ремесло в родині, в якій уже чотири покоління скульпторів. 

Нові фігури звірів – точні копії попередніх.

«Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині, скульптори доопрацювали ті частини фігур, що були пошкоджені, й повернули їм первісну форму. Спочатку в гіпсі. Потім художня рада, що складається з відомих майстрів, перевірила відповідність нових скульптур первісному вигляду. Тільки після цього фігури розпочали відливати з бронзи. Новий колір – зелена патина – був рекомендований художньою радою. Згодом він трансформується в яскравий зелено-голубий», – зазначив Віталій Кличко.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]