Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Рішення Конституційного суду стане знаковим для долі місцевого самоврядування в Україні»

12 грудня 2019 року, 12:10

Рішення Конституційного суду щодо офіційного тлумачення Основного Закону України у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у столиці, без перебільшення, стане знаковим для долі місцевого самоврядування країни. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко на пленарному засіданні Конституційного суду України, в якому він взяв участь.

15 жовтня Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження за поданням 51 народного депутата України Верховної Ради восьмого скликання. Із поданням народні депутати звернулися до Конституційного Суду 28 серпня 2019 року. У ньому, зокрема, йдеться, що, як визначено Конституцією України, у місті Києві первинно та повноцінно діє місцеве самоврядування в Україні із особливостями, що встановлює «Закон про столицю».

«Статтею 141 Конституції передбачено, що територіальна громада Києва на відкритих та прямих виборах обирає міського голову. І саме він головує на засіданнях Київради та очолює її виконавчий орган, терміном на 5 років, – зазначив Віталій Кличко, виступаючи на засіданні Конституційного суду. – Ще у 2003 році Конституційний Суд своїм рішенням дав роз’яснення, що обраний громадою Київський міський голова має бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації. Тобто призначення виключно Київського міського голови на посаду голови КМДА Президентом України не є суміщенням посад! А є формою виконання міським головою своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України».

Він підкреслив, що ситуація, яка склалася в столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить самій суті самоврядування.

«І справа не в прізвищах та посадах. Насправді, йдеться про згортання реформи децентралізації, про позбавлення столиці самоврядування. Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовані окремим законом – «Законом про столицю». А ухвалений парламентом третього жовтня цього року у першому читанні законопроект № 2143-3 «Про місто Київ – столицю України» суперечить низці статей Конституції у частині засадничих підстав здійснення в столиці місцевого самоврядування», – зауважив мер Києва.

За його словами, «нововведення» цього закону суперечать Європейській хартії місцевого самоврядування. І на цьому наголошують європейські партнери України.

«Київ – столиця європейської України, де має панувати демократія і розвиватися місцеве самоврядування. Як це гарантує Конституція України. Тому я звертаюся до високоповажного суду керуватися виключно Конституцією України, законами нашої держави і ухвалити виключно конституційне рішення. Бо воно, без перебільшення, стане знаковим для долі місцевого самоврядування нашої країни», – заявив Віталій Кличко.

До розгляду конституційного провадження в якості експерта залучено також виконавчого директора Асоціації міст України, кандидата наук з державного управління Олександра Слобожана. АМУ надала свій науково-практичний коментар щодо суті конституційного подання.

Зацікавився розглядом важливого для самоврядування в Україні питання і генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, який теж був присутній на засіданні.

Також на пленарне засіданні Конституційного суду прийшли народні депутати України Верховної Ради восьмого та дев’ятого скликань.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]