Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Як Київ житиме і працюватиме у випадку тривалої відсутності електропостачання

16 грудня 2022 року, 12:07

Мер Києва Віталій Кличко розповів, як житиме і працюватиме Київ у випадку тривалої відсутності електропостачання. Зокрема, він зазначив, сьогодні зранку, внаслідок обстрілів агресора, були влучення в кількох районах міста. Бив ворог по об’єктах інфраструктури столиці і на кількох об’єктах енергоструктури є враження. Тому в столиці зараз перебої зі світлом, водою та теплом. Мер зазначив, що фахівці розбираються в ситуації та працюють над тим, щоб її стабілізувати. І повідомив, що з метою оперативного управління містом в кризовій ситуації вже розгорнуті оперативні штаби – загальноміський і в кожному районі столиці.

Віталій Кличко надав детальну інформацію про те, як працюватимуть міські служби, транспорт, магазини та заклади, зв’язок, банки, аптеки, ветлікарні, відділення Укрпошти та бювети в випадку тривалої відсутності електроенергії. А також закликав бізнес, який може працювати на автономних джерелах живлення у випадку надзвичайної ситуації, заповнити спеціальну форму на офіційному сайті столиці. Адже місто постійно оновлює інформацію про мережу працюючих закладів. Повідомлення мер Києва опублікував у своєму Telegram-каналі.

Наземний транспорт

У разі повної відсутності електропостачання на всіх маршрутах наземного транспорту, зокрема електротранспорту, будуть працювати автобуси, які будуть перевозити пасажирів безкоштовно. Усі автобусні парки забезпечені необхідним запасом пального та мають автономні джерела енергії. Також на територіях автобусних парків облаштовані пункти обігріву для водіїв. Міська електричка ходитиме. Для цього залізничники підготувалися до її руху з локомотивом на дизельній тязі. Інтервал між поїздами буде орієнтовно 30 хвилин. Канал, де можна дізнатися всю оперативну інформацію про Київську міську електричку KyivCityExpress.

Метро

В умовах повної відсутності електрики рух поїздів метрополітену буде призупинений – підземні станції працюватимуть як пункти тимчасового перебування та укриття під час повітряної тривоги. Наземні станції будуть зачинені.
На підземних станціях будуть доступні: інтернет-зв’язок, електроенергія для підзарядки гаджетів, питна вода й санітарні вузли. Вхід буде безкоштовним, але потрібно мати при собі документ, що посвідчує особу.
Середня температура на станціях підземки становить 12-14 градусів тепла. Тому треба одягати зимовий одяг та додатково мати теплі речі.

Пункти обігріву

Найближчий пункт обігріву можна знайти на мапі. Тут також вказані телефонні номери, прізвища відповідальних за них осіб, місткість закладу. Окрім того, дані про те, чи є там кімнати матері та дитини, приміщення для осіб з інвалідністю та приміщення для приймання їжі.

До речі, як завантажити мапу на смартфон

Щоб орієнтуватися в місті без зв’язку та мобільного інтернету, завантажте на смартфон мапу в додатку Google Maps за інструкцією.

Зв'язок

Мобільний зв'язок, у разі відсутності електропостачання, працюватиме в обмеженому режимі: тільки голосовий зв'язок. У метрополітені працюватиме мобільний інтернет (LTE, 3G), на частині станцій - також WI-FI. Працюватиме інтернет і в оптоволоконній мережі.

Інформування через Київ Цифровий працюватиме за наявності у користувача інтернету.

Бювети

У разі перебоїв із водопостачанням воду можна набрати в бюветних комплексах, які під’єднані до генераторів. Де розташований найближчий до вашого дому бювет, а також статус його підключення до електроенергії, можна дізнатися на мапі бюветів за посиланням.

Окрім того, питну воду та воду для інших потреб доставлятимуть в пункти обігріву за необхідності. Місто відпрацювало з комунальними службами транспортування цистерн із водою. Також воду можна буде купити в магазинах, які працюватимуть.

ТРЦ, торгівельні мережі та ринки
Без електропостачання у Києві продовжуватимуть працювати окремі торгівельні мережі, ТРЦ та ринки, а також сільськогосподарські ярмарки. У них можна буде придбати: продукти харчування, воду, побутові та промислові товари. Окрім того, працюватимуть заклади побутового обслуговування, заклади харчування, СТО і автотоварів , приватні медичні заклади.
Важливо: графіки роботи в умовах відсутності електропостачання можуть бути скороченими.

 Аптеки
Перелік адрес аптек КП «Фармація», які забезпечені резервними джерелами живлення і працюватимуть у разі повної відсутності електропостачання, а також аптек приватної мережі тут.

Ветеринарні клініки
Ветеринарні лікарні також будуть надавати кваліфіковану допомогу домашнім улюбленцям в умовах відсутності електропостачання. Крім того, продовжить працювати і Служба обліку та реєстрації тварин.

Банки
Визначений перелік банків столиці (https://bit.ly/3HS1dpV) надає клієнтам фінансові послуги в умовах тривалої відсутності електропостачання. Як зазначили у Національному банку України, чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики.

Укрпошта
За умови повної відсутності електропостачання працюватиме більша частина мережі Укрпошти. Адреси відділень у Києві: https://bit.ly/3Fsue8L. 

Місто постійно розширює перелік закладів, які можуть працювати на автономних джерелах живлення у випадку надзвичайної ситуації
Бізнес також може долучитись та заповнити форму тут. Інформація щодо закладів буде опрацьована та опублікована на офіційному сайті kyivcity.gov.ua.

Інформація про переліки закладів буде постійно доповнюватись.

Просимо завантажити необхідну інформацію на свої девайси.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]