Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Бондаренко: Київрада звернулась до Кабміну та ДАБІ щодо неможливості введення в експлуатацію «будинка-монстра» на Подолі

08 липня 2021 року, 17:20

Київська міська рада звернулась до Кабінету Міністрів України та Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо неможливості введення в експлуатацію «будинку-монстра», який розташовано на вулиці Нижній Вал, 27-29, у Подільському районі. Звернення підтримали 76 депутатів.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, нинішній проєкт будівництва негативно впливає на будинок, який є невід’ємною частиною ландшафтного комплексу Подолу, як історичного центру.

«Земельна ділянка розташована в Центральному історичному ареалі міста, в археологічній та архітектурній зонах. Наша позиція незмінна – поверховість цього будинку має бути приведена до первинних показників. Міська влада продовжує відстоювати позицію громади, саме тому ми звернулися до Кабінету Міністрів України та Державної архітектурно-будівельної інспекції України з метою недопущення експлуатації цієї будівлі», – підкреслив заступник міського голови.

Додамо, у 2012 році ТОВ «Пателі Лізинг» отримало дозвіл на будівництво 8-поверхового будинку. Однак, надалі фірма побудувала 12-поверхову будівлю (ЖК «Подол Престиж») на вул. Нижній Вал, 27-29.

Наприкінці 2014 року Київська міська рада подала позов до суду з вимогою зобов’язати ТОВ «Пателі Лізинг» знести самовільно добудовані поверхи на будівлі.

У листопаді 2019 року Господарський суд Києва зобов’язав фірму знести чотири поверхи вище восьмого поверху будинку (9-12 поверхи), адже вони не передбачені проєктом і є самочинно збудованими.

21 жовтня 2020 року Північний апеляційний господарський суд України рішення скасував, і провадження у справі закрив. Пізніше ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції.

У листопаді минулого року, Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію видати ТОВ «Пателі Лізинг» сертифікат на будівлю у центрі Києва, збудовану з перевищенням поверховості на вул. Нижній Вал, 27-29.

Нагадаємо, міська влада вважає неможливим введення в експлуатацію будинку-монстра на Подолі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]