Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Врятувати озеро Синє: у цьому році заплановане розчищення та благоустрій унікальної водойми в Подільському районі столиці

08 травня 2023 року, 10:30

До переліку природоохоронних заходів, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища у 2023 році, включено розчищення та благоустрій озера Синє у Подільському районі столиці. Заходи мають на меті врятувати унікальну водойму від катастрофічного обміління. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

«За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає. На вимогу місцевих мешканців та за ініціативою депутатів Київради Вадима Сторожука та Олексія Окопного Управління екології включило роботи з розчищення та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Будемо докладати всіх зусиль, щоб врятувати цю унікальну водойму», – зазначив Олександр Возний.

За його словами, після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління озера Синього мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Проектними рішеннями передбачається виконати розчищення озера на глибину 5 м для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. Крім того, планується виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

Озеро Синє – одне з найвідоміших озер столиці, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]