Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Вулицю Виборзьку у Солом’янському районі перейменовано на вулицю Олекси Тихого, а проспекту Космонавта Комарова присвоєно ім’я Любомира Гузара

14 листопада 2019 року, 14:41

Київрада перейменувала сьогодні вулицю Виборзьку у Солом’янському районі на вулицю Олекси Тихого, а також проспект Космонавта Комарова – на проспект Любомира Гузара.

Вулиця Виборзька пролягає від Борщагівської вулиці до вулиці Миколи Василенка через місцевості Казенні дачі, Караваєві дачі, Шулявка та Грушки. Назву «Виборгська» набула 1955 року, на честь російського міста Виборг. Сучасну назву уточнено відповідно до норм правопису з 2012 року.

Олекса Тихий – український дисидент, правозахисник, мовознавець і педагог. Виступав на захист української мови, член-засновник Української Гельсінської групи, киянин. Помер в ув’язненні, перепохований на Байковому кладовищі. Указом Президента України у листопаді 2006 року посмертно нагороджений орденом «За мужність» І ступеня за громадянську мужність, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і демократії. У 2016 році Український інститут національної пам’яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні вніс ім’я Олекси Тихого до проекту «Незламні» для відзначення на державному рівні 15 видатних осіб, що пройшли через страшні 1932-1933 роки і змогли реалізувати себе.

Проспект Космонавта Комарова пролягає у житловому масиві Відрадний, від вулиці Гарматної до залізничного шляхопроводу і проспекту Леся Курбаса. Був найменований на честь льотчика-космонавта СРСР.

Любомир Гузар – видатний український релігійний діяч, патріарх – предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, один із моральних авторитетів українців у 1990-2010-х роках, член ініціативної групи «Першого грудня». Помер у Києві, похований у столичному Патріаршому соборі. Почесний громадянин Тернополя і Львова.

Довідково.

У разі перейменування вулиці немає потреби змінювати адресу реєстрації у паспорті, це можна зробити лише за власним бажанням. Крім того, документи на право власності, авто та інші правовстановлюючі документи, у яких зазначена стара назва лишаються чинними. Перейменування вулиці також жодним чином не впливає на реалізацію виборчого права.

Внести зміни до правовстановлюючих документів можна під час чергового візиту до нотаріусу (наприклад, у разі продажу майна). У разі необхідності довідку про зміну назви вулиці можна отримати у Департаменті містобудування та архітектури КМДА. Детальніше про це – за посиланням: https://goo.gl/UncKx5.

За інформацією Департаменту фінансів, рішення про перейменування вулиць не потребує виділення додаткових коштів з міського бюджету. Наразі КМДА розробляє проект рішення щодо стандартів і дизайну вуличних табличок, тож їх буде встановлено на будинках незалежно від того, було перейменовано вулицю чи ні.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]