Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За рахунок коштів міського бюджету прооперовано двох маленьких киян з важкими вадами слуху – Микола Поворозник

19 жовтня 2016 року, 15:33

Завдяки виділеним з міського бюджету коштам цього тижня прооперовано двох маленьких киян з тяжкими вадами слуху. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник під час візиту до Київської міської дитячої клінічної лікарні № 1. Йдеться про операцію кохлеарної імплантації дітям-інвалідам, що страждають на глухоту.

«У 2016-му році з бюджету Києва на цю потребу виділено значні кошти – 2,82 млн грн. Раніше такі операції виконувались за рахунок держави, але останніми роками гроші на це не виділялися. Саме тому міська влада внесла купівлю кохлеарних імплантів до міської цільової програми «Здоров’я киян», – зазначив Микола Поворозник.

Він розповів, що у деяких випадках кохлеарна імплантація, є єдиним способом слухової реабілітації глухих. Це надскладна та дорога операція, яка полягає у хірургічному вживленні у скроневу кістку прибору, що заміняє уражену частину слухового аналізатору.

«Фахівці відзначають так званий «Період чутливого розвитку мовлення» – час, коли існує тісний звʼязок між слуховою зоною кори та центрами головного мозку, що відповідають за формування мовлення. Після 5 років цей звʼязок зникає і вживлення кохлеарного імпланту дасть дитині змогу чути, але навчитися розмовляти вона не зможе, і тому не асоціюється у світ нормально чуючих, – пояснив Микола Поворозник. – Зважаючи на це, для нас є вкрай важливим забезпечити всіх маленьких киян, що страждають на патологію слуху, такими імплантами швидко та, головне, вчасно».

Також заступник голови КМДА зазначив, що у найближчі два тижні подібні операції будуть зроблені ще двом дітям.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]