Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За три роки столичне ОСББ на Лісовому масиві провело базові капремонти, зменшивши вартість опалення на третину (+фото)

20 січня 2022 року, 13:51

Мешканці столичного багатоповерхового будинку, якому 54 роки, створивши ОСББ у 2018 році, провели комплекс капремонтів, зменшивши вартість опалення майже на третину. За три роки провели ремонт під’їздів, замінили внутрішні мережі холодної та гарячої води, оновили вікна й електромережі, встановили погодний регулятор для регулювання подачі тепла. Частина робіт виконана в рамках міських програм співфінансування – «Капремонти» та «70/30». Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв за результатами зустрічі з мешканцями будинку та керуючою справами ОСББ Оленою Свінтозельською.

Будинок розташований на вулиці Кіото, 3 (Деснянський район, Лісовий масив).

«Будинок збудований ще в 1968 році, тому, зрозуміло, що потребував модернізації та заміни мереж. Створивши ОСББ, за досить короткий період люди за допомогою міських програм та своїми силами привели будинок до ладу. Тут проведений капремонт покрівлі та замінені електромережі за міськими програмами співфінансування. Місто інвестувало в будинок 1,2 млн грн, при цьому мешканці за міськими програмами зібрали майже 260 тис грн власних коштів. Крім того, люди провели значну частину ремонтів власними силами: відремонтували ліфтові кабіни, замінили запірну арматуру, відремонтували вхідні групи та замінили вікна, встановили погодний регулятор для того, щоб оперативно впливати на споживання тепла», – сказав Петро Пантелеєв.

За словами керуючої справами будинку Олени Свінтозельської, важливо вчасно розпочинати ремонт та енергоефективні заходи.

«Будинок великий, шість під’їздів, і частина мешканців з недовірою ставилась до міських програм, необхідності вкладати додаткові кошти. Але ми всю інформацію про витрати розміщуємо на інформаційній дошці. В платіжках люди бачать додаткові статті, на що збираємо кошти. Так, система погодного регулювання себе повністю виправдала. Раніше в деяких квартирах температура сягала 30 градусів і люди просили «прикрутити». А технічної можливості це зробити не було. Зараз температура більш збалансована, а платіжки знизились на 20-30%. Так за листопад мешканці сплатили 15 грн/кв. м опалювальної площі, а в грудні – 22 грн/кв. м. І це лише за рахунок погодного регулювання. Утеплення фасаду дасть ще економію», – розповідає Олена Свінтозельська.

Оглядаючи будинок, Петро Пантелеєв зауважив, що у результаті проведених робіт жителі не лише отримують більш комфортні умови проживання, економію на комунальних послугах, а й підвищення вартості помешкань.

Він нагадав, що у столиці діє дві муніципальні програми співфінансування, за умовами яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт – «70/30%» та «Капремонти». Учать в останній можуть взяти всі будинки, зокрема, й ті, де ОСББ чи ЖБК не створені. Серед ключових робіт: встановлення або реконструкція індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон та дверей на енергоефективні, заміна освітлення, утеплення фасаду тощо.

 «Деякі будинки вже неодноразово брали участь у міських програмах співфінансування, які мають досить посильні умови участі. Наприклад, умови програми «Капремонти»: капітальний ремонт ліфтів та ліфтового обладнання: місто фінансує – 95%, мешканці – 5%; капремонт покрівлі: місто фінансує – 90%, мешканці – 10%; капремонт будинкових мереж: місто фінансує – 85%, мешканці – 15%; енергоефективні заходи (заміна вікон та дверей, утеплення будинку, встановлення теплопункту тощо): місто фінансує – 70%, мешканці – 30%; створення енергетичного сертифіката будівлі: місто фінансує – 99%, мешканці – 1%; інші види робіт: місто фінансує – 70%, мешканці – 30%», сказав заступник голови КМДА.

У 2022 обсяги фінансування програми «70/30%» зросли у порівнянні з минулим роком на 20 млн грн. Загалом у столиці в рамках обох програм співфінансування виконано понад 1200 енергоефективних проектів, що дають людям змогу сплачувати менше. Деталі щодо участі у програмах можна знайти на сайті Школи обізнаного киянина - https://shkolakyjan.info/

 

Житловий будинок на вулиці Кіото, що є учасником міських програм співфінансування

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]