Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У київському метрополітені стартувала інформаційна кампанія, яка вчить профілактиці цукрового діабету (+фото)

20 січня 2022 року, 15:15

Цього місяця у київському метрополітені триває інформаційна рекламна кампанія в рамках міжнародної програми «Міста долають діабет». Її мета – привернути увагу до проблеми цукрового діабету, а також розповісти про профілактику та важливість вчасної діагностики цього захворювання.

До кінця січня на червоній лінії метро курсуватиме особливий потяг, у якому пасажири зможуть більше дізнатись про ризики цукрового діабету. Вагони потягу поділені на два види: зі здоровими звичками, які попереджають розвиток цукрового діабету, та вагони нездорових звичок, що можуть призвести до розвитку захворювання.

Увійшовши всередину вагону, кожен зможе побачити та зрозуміти, від яких звичок йому слід відмовитись для покращення здоров’я, і навпаки – які нові правила варто запровадити у життя. Наприклад, правильно харчуватись, займатись фізичною активністю та регулярно перевіряти рівень цукру в крові – дії, які значно знижують ризики захворіти на цукровий діабет другого типу. Пасажири інших ліній метро матимуть можливість ознайомитись із цими правилами на інформаційних постерах на станціях метрополітену та у вагонах.

Як зауважила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, ця кампанія базується саме на профілактиці й лікуванні цукрового діабету та орієнтована на найширшу аудиторію.

«Київський метрополітен щодня перевозить сотні тисяч людей, тож якнайбільше киян зможуть звірити свої звички харчування, фізичної активності, способу життя та зрозуміти, якими можуть бути наслідки такої поведінки. Віримо, що люди, які побачать інформаційну кампанію «Міста долають діабет», зможуть оздоровити свої звички, щоб жити довгим та повноцінним життям. Адже будь-яке захворювання краще попередити чи лікувати на ранніх стадіях, ніж боротися з її ускладненнями все життя», – наголосила вона.

Генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз також підкреслив, що цукровий діабет є одним із найпоширеніших неінфекційних захворювань у світі та призводить до десятків ускладнень:

«Зокрема, він найчастіше стає причиною серцево-судинних захворювань, які посідають перше місце у рейтингу причин смертності та інвалідизації. Поширеність діабету та ускладнень, спричинених цим захворюванням, в Україні значно вища, ніж в інших європейських країнах. Тому ми як соціально відповідальний бізнес ставимо перед собою ціль – покращити обізнаність українців про цукровий діабет, розповісти жителям про профілактику та важливість вчасної діагностики цього захворювання. Одним із інструментів на шляху до нашої цілі стала ця рекламна кампанія в метрополітені. Я вдячний нашим партнерам за довіру та підтримку. Переконаний, що покращити здоров’я українців ми зможемо лише тоді, коли будемо діяти разом, об’єднавши зусилля».

Близько 1,2 млн українців мають діагностований цукровий діабет, однак вдвічі більше людей ще не знають про своє захворювання. У світі кількість хворих на діабет постійно зростає. Дві третини людей із діабетом живуть в містах. У Києві на кінець 2021 року зареєстровано 84 тисячі людей, хворих на цукровий діабет, майже 16,5 тисячі з них – інсулінозалежні.

Зазначимо, що в рамках впровадження міжнародної програми «Міста долають діабет» у столиці цього року запланована діяльність мобільного пункту, де можна буде безкоштовно перевірити рівень цукру у крові в усіх охочих. Крім того, серед цілей програми – побудова партнерських відносин із пацієнтськими організаціями, спільнотами лікарів та освітян, а також інтеграція охорони здоров’я в усі політики міста для комплексного вирішення проблем, пов’язані з поширенням діабету та ожиріння в Києві.

Ініціаторами нинішньої кампанії виступила компанія «Ново Нордіск Україна» у партнерстві з Київською міською державною адміністрацією та Посольством Королівства Данії в Україні.

«Міста долають діабет» – програма державно-приватного партнерства, яка прагне зупинити поширення цукрового діабету. Запустили ініціативу у 2014 році у Данії Центр діабету Steno в Копенгагені, Університетський коледж Лондона (UCL) та компанія «Ново Нордіск». За 7 років програма охопила  40 міст та понад 200 мільйонів людей у всьому світі.

Інформаційна кампанія в метро, яка вчить профілактиці цукрового діабету

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]