Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Забезпечити баланс теплопостачання можна навіть у старих житлових будинках, встановивши відповідне обладнання в межах міських енергоефективних програм – Петро Пантелеєв

13 вересня 2023 року, 8:58

Для економії коштів на опаленні взимку та комфортної температури у квартирі можна встановити систему, що забезпечить правильний розподіл теплоносія. Тобто автоматику, що запускає тепло, яке спочатку йде згори донизу, а вже потім навпаки – знизу догори, і таким чином тепло будинком розподілятиметься рівномірно. Про це під час ефіру на радіо КиївFM повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«У Києві є багато будинків, де тепло зупиняється на верхніх поверхах – радіатори чи батареї гарячі, проте вікна відкриті. А перші поверхи – замерзають, адже система тут будувалася для інших параметрів. Тому, якщо говорити про заощадження і тепловий баланс у будинку, варто встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП), до якого підключається автоматика, що буде регулювати споживання тепла у вашому будинку в залежності від погодних умов. Встановити систему балансування тепла можна лише в разі вже наявного теплового пункту», – зауважив він.

Петро Пантелеєв також зазначив, що встановлення індивідуальних теплових пунктів – це значне заощадження в оплаті за тепло. Тому вже сотні будинкових громад зробили це за міською програмою енергоефективних проєктів «70/30».

«Про результати можна поговорити з тими представниками будинків, де вже встановлений ІТП. Вони зможуть поділитися результатами проведеної роботи, розповісти про економію коштів сімейного бюджету тощо», – зазначив він.

Для того, щоб отримати вичерпну практичну інформацію про ефективність роботи такого обладнання та реальну економію, яку отримали люди, доцільно поспілкуватись, наприклад, із представниками Асоціації ОСББ та ЖБК міста Києва або її районними осередками.

Відповідаючи на запитання про обов’язковість створення ОСББ у будинку, заступник голови КМДА наголосив, що скористатися міською програмою співфінансування та виконати в будинку енергоефективні роботи можна і без утворення ОСББ. У Києві діє дві програми, одна з яких розрахована на житлові будинки, де ОСББ чи ЖБК відсутні.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]