Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Заміна ліфта за 700 грн та економія на електроенергії. Як працюють програми співфінансування капремонтів у Києві (+фото)

08 лютого 2024 року, 18:33

У Києві у 2023 році в межах двох міських програм співфінансування виконали 274 капітальні ремонти в житлових будинках. Частина з них – енергоефективні проєкти, що дозволяють економити на комунальних платежах. Про це під час інспектування таких робіт у будинку на вулиці Братства тарасівців повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Навіть у такий складний час мешканці Києва спільно з міською владою намагаються не припиняти роботи для оновлення житлового фонду. У межах двох програм співфінансування – «70/30%» та «Капремонти» – виконано 274 капремонти. Види робіт обирають люди, так само, як і механізми накопичення коштів для оплати своєї частки співфінансування. Найбільш лояльними умови фінансування є щодо заміни чи модернізації ліфтового обладнання, адже воно чи не найдорожче з усіх елементів будинку. Але наша програма це враховує, і замінити ліфт можна за 700 грн з квартири, як це зробили в будинку на вулиці Братства тарасівців», – прокоментував Петро Пантелеєв.

Представник міської адміністрації поспілкувався з головою правління житлово-будівельного кооперативу (ЖБК «Будівельник-9») Катериною Гарбуз. Вона розповіла, що будинку 37 років, підйомник пропрацював стільки ж. Загальна вартість його заміни склала понад 2 млн грн. Люди скористались дуже лояльними умовами фінансового співвідношення, яке пропонує місто: 95% – кошти міського бюджету, а 5% збирають самі мешканці.

«Це будинок, де є ЖБК, тому жителі збирали кошти поступово, в рахунок додаткових платежів до квартплати. Частка, яку заплатили люди, склала 103 тис. грн, тобто це близько 700 грн з квартири. Новий ліфт за 700 грн – дуже вигідна інвестиція, вам не здається? Крім того, електроенергії нове ліфтове обладнання споживає втричі менше, тому люди ще й мають суттєву економію», – сказав посадовець.

Він зауважив, що і цьогоріч програми будуть працювати, зокрема, щоб залучити нові будинкові громади, технічний стан житла яких гостро потребує модернізації.

Інспекція будинків, що беруть участь у міських програмах співфінансування (фото – КМДА, Михайло Криволапов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]