Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Здорові люди мають перевіряти рівень цукру раз на рік або бути готовими все життя лікувати наслідки занедбаного діабету – Валентина Гінзбург

14 лютого 2023 року, 15:30

Перевіряти рівень цукру треба щонайменше раз на рік, а не коли відчуваєш нічну спрагу, затерпання, «мурашки» у руках і ногах, надмірне сечовиділення, сухість у роті або інші симптоми. До цього закликала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її переконанням, лише таким чином можливо виявити і попередити хворобу.

«Симптоми цукрового діабету можуть бути напрочуд змазаними. Наприклад, відчуття хронічної втоми – а багато з нас зараз почуваються інакше? Погіршення зору – чого ще можна очікувати якщо по 12 годин на добу проводиш за монітором? А втраті ваги більшість взагалі скоріше зрадіють, ніж засмутяться», – сказала Валентина Гінзбург.

Таким чином, із діабетом люди ходять роками, аж поки він не виявляється випадково, або дається в ознаки вже тяжкими станами.

«Та головне те, на чому зазвичай не зауважують, коли розповідають про симптоми. Завжди – симптоми (перші вони, другі чи треті) говорять про вже наявне захворювання! Про хворобу, яка встигла нашкодити організму настільки, що він почав сигналізувати вам про свою біду. Тож завдання із зірочкою – спромогтися виявити передумови захворювання і відкоригувати стан медикаментозно та відповідно змінивши спосіб життя. До речі, те саме стосується і дітей, тож порадьтеся з педіатром щодо періодичності профілактичної діагностики вашої дитини», – наголосила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту окреслила простий алгоритм дій для тих, хто налаштований мінімізувати для себе особисто ризики захворіти на діабет.

«Перше – раз на рік перевіряти рівень цукру крові, а за будь-якого погіршення самопочуття негайно звертатися до лікаря. Друге – якщо ви належите до груп ризику, аналіз на цукор та тест на глюкозотолерантність робіть два рази на рік. Слідкуйте за харчуванням, масою тіла, об’ємом талії (їх збільшення підвищують ризик діабету). Та головне – не очікуйте на симптоми. Діабет другого типу можна «переграти» на етапі «переддіабету» якщо приділити цьому трохи уваги і трохи часу», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]