Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

7 жовтня у столиці відбудеться Всесвітній день хоспісної і паліативної допомоги

05 жовтня 2017 року, 11:57

У суботу, 7 жовтня, відбудеться Всесвітній день хоспісної і паліативної допомоги, який щорічно проводиться у другу суботу жовтня. Його основна ціль – підвищити розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання, та членів їхніх сімей, а також сприяння становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі. Про це повідомили у Департаменті охорони здоров’я.

Згідно з Концепцією розвитку паліативної допомоги в Україні та у Києві зокрема забезпечення реалізації прав людини на гідне завершення життя і максимальне зменшення болю та страждань є одним із пріоритетних завдань галузі охорони здоров’я та соціального захисту громадян України.

Онкоепідеміологічна ситуація в Києві та в Україні характеризується безперервним зростанням рівня онкологічної захворюваності населення та відносною стабільністю її структури. Захворюваність злоякісними новоутвореннями в Києві за 2016 рік склала 10690 хворих киян (захворюваність на 100 тис. населення склала 368 випадків). За 2016 рік злоякісні новоутворення стали причиною смерті 5193 хворих киян (смертність на 100 тис. населення склала 184 випадків).

За півроку 2017 року захворюваність злоякісними новоутвореннями в Києві склала 4343 хворих киян (захворюваність на 100 тис. населення склала 149 випадків), а причиною смерті стала для 2665 хворих киян (смертність на 100 тис. населення склала 183 випадків). За 6 місяців 2017 року надано спеціалізовану паліативну допомогу 1152 дорослим хворим. З них померло 640 хворих (56%).

Робота медичного персоналу хоспісу пов’язана з низкою особливостей, обумовлених доглядом за термінальними хворими. Усі 100% хоспісних хворих – інваліди І групи, тобто потребують постійного спостереження. До 45% хворих мають порушення функції тазових органів. 70% хворих – повністю нерухомі, що зумовлює наявність пролежнів, а також вимагає значних фізичних навантажень від персоналу. 50% хворих мають порушення психіки, що є додатковим емоційними ускладненнями у спілкуванні, які персонал повинен долати.

Сьогодні в Києві відкрито три хоспіси для дорослих: відділення паліативної медицини на 25 ліжок Київського міського клінічного онкологічного центру (вул. Верховинна, 69), хоспісне відділення на 30 ліжок Клінічної лікарні № 2 (вул. Краківська, 13), хоспісне відділення на 70 ліжок Клінічної лікарні № 10 (просп. Голосіївський, 59-А) та хоспісне відділення на 20 ліжок Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни (вул. Федора Максименка, 26).

Окрему увагу слід приділити наданню паліативної допомоги дітям. З 1 червня у столиці розпочали роботу амбулаторні мобільні бригади паліативної допомоги Центру паліативної допомоги дітям міста Києва. Їхній запуск став першим етапом початку діяльності Центру, що найближчим часом працюватиме на базі Київської міської клінічної шкірно-венерологічної лікарні. Фахівці амбулаторних бригад надають допомогу всій сім’ї, діти якої мають складні захворювання та ускладнення –онкологічні, вроджені вади розвитку ЦНС, ДЦП з ускладненнями тощо.

На сьогоднішній день амбулаторні мобільні бригади паліативної допомоги надають допомогу всім 33 сім’ям з дітьми, які цього потребують, здійснено 62 планових виїзди. Бригади працюють щоденно з 08:00 до 20:00. Їхня робота організована у системі «зворотного зв’язку»: батьки маленьких пацієнтів за потребою викликають фахівців додому. Також медики постійно відслідковують стан пацієнтів і направляють до них мультидисциплінарні бригади, якщо у цьому є необхідність.

Другим етапом створення Центру паліативної допомоги дітям м. Києва стане відкриття стаціонарного відділення на 10 ліжок для надання паліативної допомоги для маленьких мешканців столиці. Наразі здійснюються проектні роботи зі створення відділення.

Керівництво міста взяло на контроль ситуацію щодо надання паліативної допомоги. До кінця 2018 року відбудуться ремонти у вищезазначених відділеннях, а також буде покращено їх оснащення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]