Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Cashless у транспорті: Київ впроваджує світовий досвід безготівкових розрахунків 

27 квітня 2020 року, 13:44

 

Київ продовжує розвиток безготівкових платежів у транспортному секторі. Зокрема, активно впроваджується cashless-оплата у сфері громадського транспорту. Про це повідомили у Департаменті інформаційно-комунікаційних технологій.

Завдяки cashless-технологіям з’явилися сайти-агрегатори із залізничними, автобусними та авіаквитками, які допомагають пасажиру знайти найекономніший варіант. Так, сплачуючи карткою на парковках або на автозаправках, громадяни можуть отримувати кешбек від банку, накопичувати бонуси або сплачувати за спеціальними цінами – тобто, заощаджувати.

У Департаменті наголосили, що використання безготівкових платежів у транспортній системі столиці покращує життя громадян, мінімізує ризики та наближає рівень комфорту до європейських стандартів. Також безготівкова оплата підвищує фінансову грамотність різних категорій населення: пасажири, які вже звикли користуватися е-квитком, згодом починають використовувати безготівкові платежі для оплати інших товарів та послуг.

Розвиток розумної цифрової інфраструктури Києва відбувається із залученням безготівкових розрахунків. До таких масштабних смарт-проектів належить e-квиток – безготівковий електронний проїзний у всіх видах громадського транспорту. Проїзний враховує потреби будь-якого пасажира, тому буває кількох видів: транспортна картка Kyiv Smart Card, QR-квиток на одну поїздку, картка киянина, а також учнівський і студентський е-квитки. Безготівково поповнювати транспортну картку або придбати QR-квиток, а також сплатити за паркування кияни можуть у смартфоні через міський додаток Kyiv Smart City. Міська мобільність у столиці розвивається також завдяки каршерінгу та додаткам для виклику таксі, найпопулярніша з яких – Uber.

Довідково.

Перехід на безготівкові розрахунки є ознакою сучасних та розвинених країн. Cashless – це найбезпечніший вид такої оплати, адже платіж проходить верифікацію. Баланс на рахунку легко перевірити через електронний гаманець, а якщо банківську картку вкрали, її можна заблокувати і зберегти свої заощадження.

Високий рівень безпеки та швидкість безготівкових платежів є дуже привабливими для громадян. Уже у 2014 році у Великобританії безготівкові розрахунки вперше перевищили за кількістю фінансові операції готівкою, а у Лондонському метро впровадили електронний спосіб оплати за проїзд. У Бельгії нерухомість можна придбати лише безготівково. У Сінгапурі вся транспортна система функціонує за допомогою безготівкових розрахунків. Пасажирський транспорт і таксі обладнані зчитувачами безконтактних карток, і це значно полегшує життя громадян. Власники автівок безготівково сплачують за паркування та проїзд платними дорогами, не докладаючи зусиль.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]