Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

16 квітня 2020 року, 11:10

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжуємо інформувати киян про поточну ситуацію в столиці.

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 32 людини. З них – один медик. За добу, що минула, в столиці, на жаль, – ще 1 летальний випадок. Загалом у Києві вже 644 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

Захворіли: 11 жінок віком від 29-ти до 80-ти років. І дворічна дівчинка. Та 20 чоловіків – від 19-ти до 60-ти років. До лікарень столиці госпіталізували трьох пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

У Києво-Печерській Лаврі, яку закрили на карантин, тривають протиепідемічні заходи. Також медики контролюють стан хворих з легкою формою вірусу, які лікуються на самоізоляції на території Лаври.  Усіх служителів оглядають щодня. За необхідності – госпіталізують.

Вчора відібрали ще 32 зразки на тестування. І відправили їх в лабораторію.

Результати тестів мають бути сьогодні.

Є випадки захворювань і в Іонінському монастирі. Там сьогодні працюють санітарні лікарі. І ми розглядаємо питання закриття його на карантин.

Щодо інформації, яка з’явилася в ЗМІ про нібито закриття міської лікарні номер 6. Медзаклад продовжує надавати допомогу пацієнтам, які раніше поступили в терміновому порядку. Але нових пацієнтів сьогодні не приймає.

Так. Серед медиків, які захворіли за цей час у столиці, є медики з шостої лікарні – 15 медпрацівників. Більшість з них лікуються вдома на самоізоляції, під контролем лікарів.

А медзаклад, як я сказав, продовжує лікувати пацієнтів, які поступили раніше в невідкладному порядку. В тому числі, і з пневмоніями.

Загалом, сьогодні в столиці на самоізоляції перебувають 179 медиків, які контактували з пацієнтами, хворими на коронавірус.

Зокрема, це – медпрацівники відділень, де лікувалися пацієнти з пневмоніями, у яких потім виявили COVID-19. Нагадаю, зараз всіх киян з діагнозом пневмонія обов’язково тестують на коронавірус.

В усіх медичних закладах, звідки лікарів відправили на самоізоляцію чи лікування, провели  протиепідемічні заходи. Та тимчасово призупинили госпіталізацію.

Всі медики, які контактували з хворими, проходять обов’язкове ПЛР- тестування на COVID-19. 

На сьогодні в стаціонарах від коронавірусу лікуються 19 медичних працівників.

Також нагадаю, сьогодні ми посилили контроль на в’їздах у столицю. Водіям та пасажирам транспорту на основних в’їздах до Києва виміряють температуру. Встановили 9 пропускних пунктів, де всі авто, що прямують у місто, перевірятимуть медики та правоохоронці.

Я звертаюся, зокрема, до керівників підприємств, до роботодавців: в найближчі кілька днів максимально забезпечити дистанційну роботу працівників.

Такі суворі обмеження зумовлені тим, що, за прогнозами медиків, експертів, після свят може відбутися різке зростання, збільшення кількості хворих на коронавірус.

Щоб упередити такий сценарій, щоб не допустити колапсу в лікарнях, ми продовжуємо такі обмежувальні заходи.

Я звертаюся до киян та до всіх українців: не їдьте без нагальної потреби нікуди на свята. Не йдіть до церкви, не гуляйте парками!

Це – ваша безпека і це – ваше життя!

Зазначу також, що в святкові дні посилену службу нестимуть правоохоронці.

Контролюватимуть дотримання правил обмежень у публічних місцях, парках та скверах, біля храмів.

Нагадаю, що за час обмежень поліція склала вже майже 900 протоколів щодо порушників карантину.

А тепер, як завжди,  я відповім на запитання від ЗМІ та соцмереж.

Питання із соцмереж. Як і коли відбувається санобробка міста? Особливо будинків, де виявили хворих на коронавірус чи де люди перебувають на самоізоляції.

Комунальні служби міста вже більше місяця працюють у посиленому режимі. Роботи  з дезінфекції фактично не припиняють. Із самого ранку, поки більшість киян сплять, працівники «Киїавтодору» обробляють спецзасобами вулиці. Щодня на маршрути виходять понад 50 спецавтомобілів. Щодня використовують приблизно 600-700 літрів спецзасобів, які додають в воду. 

Хоча громадський транспорт столиці працює в режимі обмежень, дезінфікують всі без винятку зупинки. Адже частина стратегічних підприємств та організацій, які власним транспортом возять співробітників на роботу, використовують зупинки як місце для збору своїх працівників.

Також щодня працівники комунальних підприємств та управляючих компаній обробляють під’їзди житлових будинків, прибудинкові території та сміттєві баки. Не забувайте, що в столиці приблизно 11,5 тисячі багатоквартирних будинків комунальної власності. 

А стосовно будинків, де були виявлені випадки захворювання або де люди перебувають на самоізоляції. Там дезінфекцію проводять рятувальники. В них є протоколи, як це робити. Також вони використовують спецзасоби, які рекомендовані фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Я виїжджав в один з таких будинків. І зараз хотів би вам показати коротке відео, як відбувається така санобробка.

Зараз ви на власні очі побачили як відбувається санобробка. Якщо є питання, то звертайтесь за телефоном 15-51 і повідомляйте, якщо у вас є зауваження чи рекомендації. 

Наступні питання від кількох ЗМІ

Навчальний рік в Україні буде не таким, як зазвичай.  Яким чином відбуватимуться тести ЗНО? Чи готові столичні вчителі, аби після карантину  швидко провести ЗНО? 

Ми працюємо в цьому питанні з Міністерством освіти. Наскільки мені відомо, через обмежувальні заходи,  в Україні підготували два сценарії проведення зовнішнього незалежного оцінювання. 

Хочу запевнити, що ЗНО відбудеться в будь-якому випадку, однак терміни його проведення залежать від того, коли закінчаться обмеження. 

Якщо  до початку червня, – тоді ми можемо говорити про проведення пробного ЗНО в червні. А з 25-го червня – основної сесії ЗНО. Якщо терміни обмежень будуть продовжені і буде можливість почати пробне ЗНО в серпні, то з 25-го серпня проведуть основну сесію ЗНО. 

Зараз наше головне завдання – підготувати випускників до ЗНО. А учнів інших класів – до переходу в наступний учбовий рік, наступні класи. Сьогодні школярі навчаються дистанційно.

Хочу також нагадати, що телеканал «Київ» першим почав транслювати відеоуроки для школярів. Щодня, по чотири уроки на день. Досвід освітнього проекту столиці держава розповсюдила на всю країну в рамках проекту «Всеукраїнська школа онлайн».

Тепер стосовно вчителів. Вони, я впевнений, із задоволенням зустрінуться зі своїми учнями і швидко надолужать все, що пропустили. А також оперативно підготують та якісно проведуть ЗНО. Аби учні старших класів змогли вступити у вищі навчальні заклади.

Питання із соцмереж

Чому обмежувальні заходи досі діють? 600 хворих – це далеко не епідемія. 

Багато таких питань у соцмережах – скептиків і різного роду, так званих, експертів. Вітчизняні вірусологи порахували, що якби ми вчасно не запровадили обмежувальних заходів, то сьогодні в Україні вже було б близько 17 тисяч хворих на коронавірус. Це – дані Міністерства охорони здоров’я. 

Вірус – дуже агресивний і небезпечний. Усього за кілька днів він стрімко розповсюдився світом. Ми маємо всю інформацію з телебачення, з інших країн. І сьогодні вже понад 2 мільйони хворих. Більше як 128 тисяч – померли від ускладнень. 

В Італії кількість жертв коронавірусу зросла до 22 тисяч осіб. І в цій  країні зафіксували майже 165 тисяч випадків інфікування. І там теж не вірили в епідемію. А зараз – не можуть, на жаль,  її стримати. 

Люди, які ширять соцмережами нісенітниці про коронавірус, люди, які закликають інших не дотримуватися обмежувальних заходів – ставлять під загрозу не тільки своє життя. Вони ставлять під загрозу життя кожного з нас.  

Часто говорять, мовляв, як швидко подолав епідемію Китай. Хочу також нагадати, що там суворі обмеження тривали понад 2 місці. І там люди чітко дотримувалися умов самоізоляції. 

У нас ситуація більш стабільна. Сьогодні Київ та Україна, завдяки вчасно запровадженим обмеженням, має найменшу кількість хворих серед країн європейського простору.

Але,  якщо зараз ситуацію не втримати, – тоді буде не до жартів у соцмережах і не до роздумів про всесвітню змову.

Ми вживаємо кожного дня всіх можливих заходів, щоб упередити поширення інфекції. Щоб не допустити вибуху цієї хвороби. Це сьогодні дуже важливо.

Тому, допоможіть, будь ласка, нам. Дотримуйтеся правил! 

Хочу подякувати вам за увагу!

Бережіть, будь ласка, себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]