Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

04 травня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус збільшилася ще на 24 людини. Один випадок, на жаль, – летальний.

На сьогодні в столиці вже 1535 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. З них 27 людей померли.

За минулу добу хворобу підтвердили у: 
15-ти жінок віком від 27-ми до 81-го  року. Та 8-ми чоловікiв від 19-ти до 74-ох років. І у хлопця, якому 17 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Зазначу, що кілька днів число тих, у кого виявили вірус, трохи зменшується. Але, разом з тим, зростає кількість інфікованих, яким потрібна госпіталізація.

Сьогодні в стаціонарах міських лікарнях з діагнозом коронавірус перебувають 215 пацієнтів, зокрема і 4 дітей. З підозрою на COVID-19 – 68 хворих. Із пневмоніями – загалом 413 пацієнтів.

Також підкреслю тенденцію: останнім часом рекорди за кількістю хворих б’є Дарницький район. Там вже 256 хворих. І він вийшов на друге місце після Печерського, де зареєстровано 333 хворих.

Дарницький – район густонаселений, де багато людей перетинаються в публічних місцях. І де, я так розумію, менше дотримуються правил безпеки.

Повідомлю, що в лабораторіях, яких в столиці 4, за минулу добу досліджено 390 зразків матеріалу. Всього в Києві дослідили понад 13 600 ПЛР-тестів.

Такі тести роблять виключно людям із підозрою на коронавірус – за  рекомендаціями лікарів. Та хворим на пневмонію. Сьогодні в столиці є 14 тисяч тестів. І ми чекаємо на українські ПЛР-тести та ведемо переговори про закупівлю тестів за кордоном.

Тепер щодо майбутнього послаблення обмежувальних заходів.

Останніми днями багато дискусій та емоцій стосовно термінового і мало не тотального скасування обмежень.

Повторю те, що говорив вже раніше: тут не до популізму і не до рейтингів! Діяти треба відповідально і виважено. Розуміючи, що йдеться, перш за все, про здоров’я і життя людей!

Так! Основний удар в боротьбі із розповсюдженням вірусу прийняло на себе місцеве самоврядування.

Так. Ми – в кожному місті, містечку та селищі – опинилися один на один із загрозою, що постала. Місцева влада шукає ресурси, організовує закупівлю засобів захисту та тестів. Забезпечує медичну допомогу.

Ми цілодобово працюємо в своїх містах і селищах. Ми допомагаємо та підтримуємо один одного.

І ми вистояли вже майже два місяці. Не допустили інфекційного вибуху, який би зруйнував систему охорони здоров’я.

А тепер важливо не звести нанівець усі зусилля. Не зробити так, що вірус вирветься з-під контролю. Не допустити катастрофи і вимушеного повернення до більш суворого карантину.

Ви подивіться, що робиться в тій же Москві! Де до останнього не запроваджували обмежень. Тільки за минулу добу там – плюс 6 тисяч хворих.

Що відбувається сьогодні у нас? Людей обурює несправедливість!

Якщо працюють великі торгові мережі, якщо працюють окремі ресторани, чому не може працювати малий і середній бізнес? Маленькі магазини чи кав’ярні – дотримуючись правил і безпеки.

Давайте шукати і ухвалювати виважені рішення і СПРАВЕДЛИВІ! Заради безпеки і життя людей. Заради економіки і розвитку міст та держави.

Не погрожувати. Не застосовувати силу чи кримінальні справи. Не вдаватися до популізму.

А думати, перш за все, про відповідальність, яку поклали люди на владу.

Люди сьогодні зневірені і стривожені. За майбутнє своїх родин, за свою роботу. За те, в якому напрямку рухається країна.

Тому переконаний: заради безпеки людей і заради відновлення справедливості має бути чіткий план і рівні умови дотримання та послаблення обмежень.  

Київ перший етап такого плану оприлюднив. І, виходячи з епідеміологічної ситуації, ми сподіваємося запроваджувати його з 12 травня.

Іще раз підкреслю: треба зважувати всі ризики – і соціальні, й економічні. Не діяти похапцем – щоб не оступитися.

Я розумію, що всі втомилися від карантину і всім хочеться на волюJ. Але не можна нехтувати безпекою і своїм здоров’ям. До того ж у ситуації,  коли світ очікує на другу хвилю вірусу восени.

Повірте: я кожен день просинаюся з тривогою за те, чи впорається місто з цим викликом? Чи витримають наші лікарні? Чи вистачить лікарів у критичній ситуації?  Чи вистоїть економіка столиці? Скільки об’єктів із тих, що планували, ми завершимо цього року. Як житимуть кияни і як розвиватиметься місто…

Бо я розумію свою відповідальність за те, що відбувається в столиці. І роблю все, щоб не допустити вибуху хвороби.

Та я переконаний, спільними злагодженими діями і свідомим ставленням до ситуації ми її подолаємо. Бо в нас немає іншого вибору!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Щодо ситуації в Київській лікарні № 8. Медики якої протестували через низьку зарплатню, що отримали за минулий місяць.  

В Україні з 1 квітня розпочалася друга хвиля медичної реформи. І тепер медзаклади усіх рівнів, згідно із законом, фінансуються Національною службою здоров’я. Зарплату їм виплачує держава, а не місцева влада.

Разом із тим, Київ віднайшов кошти в бюджеті міста на доплати усім медикам столиці.

За березень сума, яку виділило місто на доплати та премії конкретно медикам 8-ої лікарні, склала 10 млн 432 тисячі гривень. А в квітні лікарня отримала значно меншу суму – від Національної служби здоров’я.

Зауважу, що останніми роками щомісяця столичні медпрацівники отримували так звану муніципальну надбавку – до 50% від окладу. В такому вигляді, відповідно до реформи, вона більше виплачуватися не може.

Тому тепер в рамках програми «Здоров’я киян», де ми передбачили кошти для медиків, місто надаватиме безповоротну фінансову допомогу.

Наприкінці минулого тижня я підписав відповідне розпорядження. І за квітень медикам будуть нараховані з міського бюджету додаткові виплати. Відповідно відпрацьованого часу.

Для лікарів сума таких нарахувань становить 4 тис. грн, для медичних сестер – 3 тис. грн, а молодшому медперсоналу – 1 тис. грн.

Це йдеться про медиків, які не працюють з хворими на коронавірус. Що стосується фінансової допомоги за березень медпрацівникам, які лікують хворих на COVID-19, то медики лікарні № 8 її справді не отримали.

Це сталося тому, що керівник закладу не надав до Департаменту охорони здоров’я інформації про лікування таких хворих у цій лікарні.

Також, зауважу, що всіх хворих на пневмонію, яких доставляють у лікарні міста, обов’язково тестують на коронавірус. Та, у разі позитивного результату, одразу переводять в «опорні» заклади. В Київській лікарні № 8 у березні було 7 таких хворих.  Лікарі, які з ними працювали, отримають доплату від міста – за документами, що подасть головний лікар.

Наступне. Медики, які контактують з пацієнтами до отримання результатів аналізів, повинні бути захищенні! І відповідальність за це несе керівник закладу. За інформацією Департаменту охорони здоров’я, керівник лікарні № 8 жодного разу не звертався з інформацією про брак засобів індивідуального захисту для лікарів. У своїх регулярних звітах він показує, що лікарня забезпечена всім необхідним.

Тож питання: або керівник надає недостовірну інформацію, або необхідний захист не потрапляє до медичних працівників. Я доручив Держпродспоживслужбі  ретельно перевірити факти, озвучені медиками.

І про результати перевірки обов’язково повідомлю.

Питання із соцмереж

Чи продовжується санітарна обробка в місті? Транспорту, публічних місць, будинків?

Удень і вночі миття та дезінфекція об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури, громадського транспорту та спецтранспорту продовжується в посиленому режимі.

Щодня 50-55 поливомийних машин працюють на столичних вулицях.

Майже 140 працівників здійснюють дезінфекцію зупинок громадського транспорту та підземних пішохідних переходів. 

У постійному режимі 4 тролейбусних, 4 автобусних та 3 трамвайних депо забезпечують дезінфекцію наземного громадського транспорту, що перевозить сьогодні пасажирів за спецперепустками.

Також обов’язкову дезінфекцію проходить і весь спецтранспорт комунальних підприємств дорожньої сфери. Зокрема, техніка, задіяна на ремонтних роботах, евакуатори та інші спецавто.

 Щодо дезинфекції будинків. Усі обслуговуючі організації, незалежно від форми власності, повинні здійснювати санітарну обробку житлових будинків. Щодня в посиленому режимі працюють двірники й прибиральники.

 Також місто використовує для дезінфекції  і безпілотні технології – дрони.

Так, зокрема, таку технологію вже протестували на сміттєспалювальному заводі «Енергія» та в «Київпастрансі».

 Технологія мінімізує контакт людей з місцями ймовірного потрапляння вірусу. Ефективніше покриває площу обробки, економить час на неї.

 Для санобробки місто залучає дрони, які зазвичай працюють в сільському господарстві для нанесення пестицидів на поля.

А сьогодні вони задіяні для дезінфекції промислових територій у місті. Дрони безкоштовно надає компанія DroneUa. За що ми вдячні.

Пропоную коротке відео про те, як відбувається дезинфекція з повітря.

ВІДЕО.

Я дякую вам за увагу! І хочу ще раз наголосити: Головне сьогодні – не стрибнути із вогню в полум’я. Не зробити необдуманих кроків.

Треба зберегти країну і здоров’я українців! І піднімати економіку. З рівними та справедливими умовами для всіх!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]