Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Аби попередити спалах кору, МОЗ України розгортає національну кампанію з вакцинації проти кору (+фото)

20 липня 2023 року, 18:16

Кір – одна з найбільш заразних хвороб у світі. Із 10 невакцинованих людей, які проконтактували із хворим, 9 захворіють. Про це йшлося під час брифінгу щодо проведення всеукраїнської кампанії з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи.

В онлайн-заході взяли участь завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Самчук, лікарка-інфекціоніст, завідувачка приймальним відділенням КНП «Київська міська дитяча інфекційна лікарня» Ганна Цимбалюк та лікар-інфекціоніст КНП «Київська міська клінічна лікарня № 4» Роман Малинка.

Людмила Самчук зазначила, що попри незначну кількість випадків кору, яку зафіксували в Україні в І півріччі 2023 року, до вакцинації варто підійти відповідально. Адже спалах 2017-2019 років так само розпочинався з малої кількості захворілих, проте лише в столиці тоді перехворіли понад 8,5 тисяч киян.

«Сьогодні ми маємо розуміти, що саме невакциновані діти є причиною спалахів кору. Захворювання розпочинається саме з дітей, а далі через них заражаються й дорослі. Аналізуючи дані минулого спалаху, можемо сказати, що близько 90 % захворілих були невакциновані», – зауважила Людмила Самчук.

Вона розповіла, що Департамент охорони здоров’я КМДА разом із «Київським міським центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провели верифікацію дітей щодо вакцинації проти кору. З’ясувалося, що нещеплених у столиці близько 6 тисяч. Саме така кількість може послугувати початком зростання захворюваності і виникнення спалаху.

«На сьогодні Україна та, зокрема, столиця забезпечені дієвою якісною вакциною, яка зберігається із дотриманням умов холодового ланцюга. Щеплення за календарем безкоштовні. Тож ми просимо батьків, вихователів, вчителів, директорів навчальних закладів приділити особливу увагу вакцинації проти кору», – підсумувала завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Дитяча лікарка-інфекціоніст Ганна Цимбалюк наголосила, що особисто надавала медичну допомогу дітям під час минулого спалаху.

«Я бачила страждання дітей, їхніх батьків. На жаль, майже всі невакциновані діти переносять кір з ускладненнями. Це може бути запалення легень або взагалі найстрашніше ускладнення кору – підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, що проявляється за 5-10 років після перенесеного кору, є невиліковною та завжди має летальний результат. Тож закликаю всіх батьків бути відповідальними, щеплювати вчасно своїх дітей», – зауважила Ганна Цимбалюк.

Лікарка акцентувала на двох найбільш розповсюджених питаннях, що ставлять батьки: чи треба обстежувати дитину перед щепленням та чи можна щепити дітей, які мають хронічні або рідкісні захворювання.

«Ніякого спеціального скринінгу не потрібно. А діти з хронічними захворюваннями мають щепитися першочергово, бо саме вони є особливою групою ризику щодо тяжкого перебігу хвороби», – пояснила вона.

За словами Ганни Цимбалюк, кір має циклічний характер, а масові захворювання повторюються зазвичай кожні 4-5 років. Тому саме зараз важливо зробити всі необхідні щеплення дітям.

Лікар-інфекціоніст Роман Малинка підтримав колег щодо необхідності вакцинації.

«Дорослі переносять кір дуже важко, з ускладненнями. Багато хто потребує стаціонарного лікування, потрапляють до реанімаційних відділень, мають такі ускладнення як пневмонії, дихальні недостатності, вірусні менінгоенцефаліти. Зазвичай всі дитячі захворювання в дорослому віці переносяться важче. Щоб перевіритися на наявність імунітету до кору, якщо не пам’ятаєте чи були вакциновані або хворіли, необхідно здати відповідний аналіз крові. У разі відсутності антитіл до вірусу раджу вакцинуватися якнайшвидше», – підсумував він.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]