Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Директору Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитру Науменку обрано запобіжний захід: справа розглядалась із порушенням, а залучений слідством експерт має прострочену ліцензію

29 червня 2023 року, 13:18

Сьогодні за результатами судового засідання слідчим суддею Голосіївського районного суду міста Києва Мазуром Ю.Ю. обрано запобіжний захід директору Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитру Науменку. Як і у випадку з директором Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романом Ткачуком, суд обрав цілодобовий домашній арешт, унеможлививши виконання ним службових функцій у період, коли місто готується до нового опалювального сезону. Саме координацію цієї роботи забезпечує Дмитро Науменко.

Нагадаємо, 23 червня Дмитру Науменку повідомлено про підозру про нібито розтрату бюджетних коштів за проєктом будівництва водопроводу для підключення до водопостачання житлових будинків і дитячо-юнацької спортивної школи «АТЛЕТ» на вулиці Зрошувальній (Дарницький район).

Департамент житлово-комунальної інфраструктури вважає своїм обов’язком повідомити публічно про низку порушень у ході проведення слідчих дій та розгляду справи.

  1. Розгляд справи відбувся з порушенням територіальної юрисдикції: з невідомих причин справа розглядалась не Шевченківським районним судом міста Києва за місцем знаходження сторони обвинувачення, а Голосіївським. Розгляд справи відбувся під головуванням судді Мазура Ю.Ю., який ухвалює однотипні судові рішення щодо інших посадових осіб без з’ясування всіх обставин справи та на підставі недопустимих доказів.
  2. До проведення експертизи залучений експерт із простроченою ліцензією. Необхідність запобіжного заходу ґрунтувалась на висновках будівельно-технічної та економічної експертиз, що були проведені експертами не спеціалізованої установи. Більше того, в одного з них закінчився строк дії свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта, тобто він не має права проводити експертизу.
  3. Експертизу провела приватна компанія, відомості про наявність будь-яких договірних відносин між нею та Національною поліцією України відсутні як у кримінальному провадженні, так і на сайті «Prozorro». Зазначена компанія розташована в місті Чернівці. Крім того, експертиза проведена без дослідження повного пакету документації по об’єкту, без опису проведеного вимірювання, її розрахунків і результатів. Наприклад, Київська міська прокуратура про підозру в розтраті бюджетних коштів на суму 1 млн грн Дмитру Науменку повідомила 23 червня 2023 року. А висновок економічної експертизи з розміром завданої шкоди був наданий експертом в органи досудового розслідування 26 червня 2023 року, тобто через три дні після вручення підозри. Виникає закономірне питання, на основі чого органи прокуратури визначили суму збитків?
  4. Слідство визнало неякісним виконання робіт з асфальтування на вулиці Зрошувальній із боку підрядника. Треба враховувати, що роботи ще не завершені. Весь 2021 рік велося прокладання водопроводу, улаштування колодязів із люками, підключення будинків до водопостачання. Ще до початку повномасштабного вторгнення роботи були закінчені, водопостачання надане, траншея закопана та укладений перший (чорновий) шар асфальту. Однак із початком воєнних дій багато цивільних проєктів були поставлені на паузу. Проте дорога на вулиці Зрошувальній активно експлуатувалась. Цього року асфальтування мало б бути завершено, однак розпочалося слідство, що знову зупинило ці роботи.
  5. Прохання Дмитра Науменка обрати інший захід, що дозволяв би йому виконувати свої службові обов’язки, суд проігнорував. При цьому не взяв до уваги, що Дмитро Науменко як керівник Департаменту координує підготовку міста до опалювального сезону, забезпечує заходи з відновлення пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів інфраструктурних об’єктів.

Метою запобіжного заходу нібито є унеможливити виїзд Дмитра Науменка за кордон, щоб він не зміг переховуватися від слідства. Суд не взяв до уваги те, що перебуваючи 24 лютого 2022 року з родиною за кордоном, Дмитро Науменко повернувся до Києва, дізнавшись про повномасштабне вторгнення, та протягом трьох місяців цілодобово знаходився на робочому місці, виконуючи свої обов’язки. Стабільність і надійність роботи комунальних служб Києва, зокрема тепло- і водопостачання, вивезення відходів, ліквідація наслідків ворожих обстрілів (зокрема на енергетичних об’єктах міста), були і є в координації Департаменту, який очолює Дмитро Науменко. Так само як у випадку з керівником рятувальних служб міста Романом Ткачуком, обраний запобіжний захід унеможливлює виконання Дмитром Науменком своєї роботи.

Департамент житлово-комунальної інфраструктури сподівається, що слідство буде об’єктивним, неупередженим та всебічним, а не перетвориться на полювання з політичним підґрунтям.

Довідково.

Дмитро Науменко призначений на посаду директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури в липні 2017 року, має близько 25 років трудового стажу, зокрема у сфері будівництва та впровадження енергозберігаючих технологій. Також із 2017 року бере активну участь у роботі постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, ініціює до розгляду та вирішення нагальні соціальні питання, питання житлово-комунального господарства та виконує доручення, покладені на нього цією комісією.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]