Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Для приведення у належний технічний стан теплоенергетичного блоку Києва необхідно понад 1 млрд доларів

08 лютого 2018 року, 18:09

За попередніми підрахунками, участь у яких взяли міжнародні експерти, щоб привести до нормального технічного стану тепловий блок столиці – тепломережі, котельні тощо – потрібен понад 1 мільярд доларів. Фінансування проектів модернізації київського господарства необхідно здійснювати як коштом міського бюджету, так і плануючи поступове залучення в теплову сферу міжнародних інвесторів. Про це в інтерв’ю виданню «ДЕЛО» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що міська влада розробляє 10-річну програму модернізації теплового господарства, яка включатиме техніко-економічне обґрунтування для залучення зовнішнього фінансування.

«Міський бюджет має долучатися до модернізації теплових мереж, що належать громаді Києва і від стану яких залежить тепло- і водопостачання. Але основним джерелом для цієї роботи повинні стати залучені кошти, а також перехід до стимулюючого тарифоутворення. Необхідна ефективна співпраця з міжнародними фінансовими організаціями. Гарний досвід у цьому плані вже мають Харків, Вінниця і Житомир, які працюють зі Світовим банком. Завдання 2018 року – розробити програму модернізації мереж. На 2018-й рік запланували три пілотні проекти: заміщення неефективних малих котелень і два проекти децентралізації великих теплових пунктів», – зазначив Петро Пантелеєв.

Він додав, що проведено низку зустрічей із міжнародними операторами. Однак за нинішніх умов потенційні інвестори вказують на значні ризики та розбалансованість теплової сфери в Україні.

«Простіше кажучи, зараз вони не готові входити в серйозні відносини щодо управління тепловим блоком, брати на себе фінансові зобов’язання, поки сфера теплопостачання в Україні залишатиметься в кризовому стані. Аби змінити це – необхідні комплексні зміни правової бази та взаємовідносин на ринку теплоенергетики», – сказав заступник голови КМДА.

На думку Петра Пантелеєва, необхідно стабілізувати ситуацію в перспективі трьох років і підготувати теплове господарство для міжнародних партнерських відносин.

Більше детально читайте в інтерв’ю.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]