Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фахівці муніципальної ветклініки нагадали про особливості догляду за тваринами старшого віку

11 серпня 2021 року, 12:04

Собаки, кішки, як і люди, старіють, і у цей період тварині потрібен особливий догляд. Зрілий вік вихованця – велика відповідальність для дбайливого власника. Як стримати наближення старості, подовжити здорове життя своєму чотирилапому другу, розповіли ветлікарі КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини».

«Старіння неможливо зупинити, але як процеси будуть відбуватись саме у вашого вихованця, багато в чому залежить від умов утримання, харчування, фізичних навантажень. За несприятливих факторів воно буде протікати швидше і важче. Так само як і в людей, у тварин починаються порушення функціонування органів і систем. Як правило, у собак і кішок відбуваються подібні процеси. У цей період від власника фактично залежить тривалість життя улюбленця», – розповідають у комунальній лікарні.

Перш за все, з приходом старості у тварин порушується робота імунної системи, яка вже не так активно захищає організм від вірусів і хвороб. Знижується не лише загальний, а й клітинний імунітет.

Аби підтримати імунну систему тварини, дотримуйтеся таких порад:

  • організуйте збалансоване харчування (без надлишку жирів, адже активності менше) та його режим;
  • регулярно та вчасно робіть необхідні щеплення;
  • час від часу проводьте дегельмінтизацію. Від роботи кишківника багато в чому залежить рівень імунітету;
  • регулярно гуляйте із твариною, заважаючи на її фізичні можливості у цей період.

 «Потурбуйтеся про фізичний комфорт чотирилапого – тварині потрібно зручне, м’яке спальне місце, де вона могла б затишно відпочивати. Якщо у тварини хворі суглоби, це не забаганка, а необхідність. Місце має бути тихим і теплим, якнайдалі від протягів. Переконайтесь, що у вашого друга є повноцінний доступ до ємності зі свіжою питною водою, щоб літній або хворій тварині не довелося долати великі відстані. Адже у цей період сил для енергійного руху все менше, процеси уповільнюються», – радять в комунальній клініці.

Фахівці стверджують, у кожної тварини життя протікає по-різному. Хтось із домашніх чотирилапих може прожити 15-20 років. А хтось – старенький вже у 5 років, і перші проблеми зі здоров’ям, пов’язані з віковими змінами, проявляються вже тоді. Приймаючи рішення взяти тварину, варто пам’ятати, що за 5-10 років її активність почне згасати, і потрібно буде більше уваги та піклування.

Найпоширеніші хвороби літніх вихованців – ожиріння, зниження когнітивних здібностей мозку, артрити, хвороби зубів, цукровий діабет, онкологія, проблеми з нирками і печінкою.

Лікарі додають, кращий спосіб допомогти вихованцю – відвідати ветеринарного лікаря при перших ознаках недуги. Із настанням старшого віку це варто робити регулярно. Планові огляди допоможуть своєчасно діагностувати хвороби на ранніх стадіях та попередити їх.

Нагадаємо, ветеринари підготували правила про те, як уберегти вихованців від небезпечних наслідків впливу високих температур улітку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]