Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фахівці муніципальної ветклініки нагадали про особливості догляду за тваринами восени

03 вересня 2021 року, 11:55

Вересень – перехідна пора, коли будь-якому живому організму доводиться звикати до похолодання. Саме восени у тварин можливі загострення хронічних хвороб та поява інших проблем зі здоров’ям. Як від них уберегти свого улюбленця, розповідають фахівці комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини».

Ветеринарні лікарі радять подбати про імунітет собак та котів заздалегідь і таким чином вберегти їх від різних захворювань. Вітаміни допоможуть зміцнити здоров’я та привести організм чотирилапого в тонус. Важливо, щоб у раціоні тварини були присутні такі вітаміни: А, Е, РР, В6, D і С. Комплекс вітамінів підбирають індивідуально, тому перед прийомом необхідна консультація фахівця, яку можна отримати у відділеннях комунальної ветеринарної лікарні.

Також варто пам’ятати, що на теплий вересень припадає друга хвиля захворювань бабезіозом. Обов’язково обробіть тварину засобами від кліщів та блох, особливо якщо збираєтеся на природу або гуляєте в парку.

Ще один важливий фактор осіннього сезону – линька у собак та котів, що полягає в зміні теплопровідного волосяного покриву теплим густим хутром, а на це потрібні ресурси організму. Брак вітамінів може стати причиною тривалої линьки, яка відбувається у цей період. Ветеринарні лікарі рекомендують ретельно вичісувати тварин щодня, адже брудна, не вичесана, у ковтунах шерсть може бути причиною багатьох проблем зі здоров’ям улюбленців, у першу чергу, шкірних. Вичісування шерсті також є способом оглянути вихованця та вчасно виявити ознаки будь-якого захворювання. Тому вкрай важливо, щоб догляд за шерстю був якісним та регулярним.

Ветеринарні лікарі звертають увагу господарів на недопущення переохолодження у тварин. У період різкого зниження температур потрібно спочатку скоротити час прогулянок на вулиці, а потім його поступово збільшувати. Деяких тварин варто вдягати перед прогулянкою. Осінь – вітряна пора, тому звертайте увагу, щоб тварина не застудилася від вітру. Не дозволяйте їй лежати на підлозі, де можливі протяги.

Фахівці КМЛВМ нагадують про одне з головних правил: «Пам’ятайте: сита тварина менше мерзне. Тому обов’язково годуйте вихованця перед прогулянкою та слідкуйте за тим, щоб раціон чотирилапого був збалансованим».

Нагадаємо, ветеринари підготували правила про те, як стримати наближення старості та подовжити здорове життя чотирилапому другу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]