Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ганна Старостенко: У столиці презентували виставку, що стане основою колекції для майбутнього музею авангарду

21 грудня 2023 року, 11:59

У Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва презентували виставку «Український авангард. Еволюція. Поповнення колекції», що складається з близько 30 робіт відомих українських митців.

У пресконференції, присвяченій початку співпраці між Музеєм історії міста Києва та ГО «Музей Авангарду», взяла участь заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. Співпраця передбачає спільну діяльність у формуванні музейного зібрання «Український авангард – Еволюція».

За словами Ганни Старостенко, імперська росія нахабно присвоїла собі ім’я осередку авангарду, наших культурних діячів та їхню творчу спадщину. Але варто подивитись на творчі біографії найяскравіших представників авангарду, аби зрозуміти, що це Україна зробила феноменальний внесок у світову культуру. І наше завдання – завершити деколонізацію українського авангарду.

«Київ повертає славу світового осередку авангарду. Ми були ним сто років тому, але росія вкрала в нас право називатися центром світового авангарду. Впевнена, що всім у світі відомі імена Казимира Малевича, Олександри Екстер, Олександра Архипенка, але мало хто знає, що їхня творчість пов’язана з Україною та Києвом. І сьогодні ми маємо відновити історичну справедливість. Зараз, коли ми боронимо своє право жити у вільній, незалежній Україні, ми також кожного дня працюємо над тим, щоб деколонізувати нашу культуру. Я надзвичайно вдячна українським колекціонерам, художникам, котрі передають свої роботи українського авангарду для створення нової колекції в Музеї історії міста Києва», – наголосила Ганна Старостенко.

Заступниця голови КМДА додала, що роботи, представлені на виставці, стануть основою колекції для майбутнього музею авангарду в столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]