Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Геннадій Пліс: «Громадський бюджет – ефективний інструмент, щоб зробити місто комфортним для життя»

20 листопада 2017 року, 18:18

 

Поширення практики Громадського бюджету – це той інструмент, який справді може змінити кожне місто і зробити його комфортнішим для всіх. Так вважає перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«Минулого тижня ми приймали II Форум практиків партиципації «Громадські бюджети від А до Я». Наразі громадський бюджет швидкими темпами поширюється Україною – у 2015 він працював у п’яти містах, зараз маємо сто громад. Усі вони проходять різні етапи проекту: підготовку положення, подання та обговорення проектів, аналіз, відбір, реалізацію, а також проведення моніторингу. Під час Форуму ми мали можливість ознайомитися з українським і міжнародним досвідом, і я розумію – кожне місто має свої особливості, однак у цілому це працюючий та ефективний інструмент», – переконаний перший заступник голови КМДА.

Він розповів, що під час Форуму учасники обговорили питання кращої моделі Громадського бюджету (ГБ) для міста та оптимального положення про ГБ, електронні сервіси для супроводження процесу та авторське співфінансування проектів, розглянули методи заохочення мешканців до участі у ГБ та вдале планування партиципаційного бюджету. Роботи в групах проводили практикуючі модератори – представники громадських організацій та координатор Громадського бюджету муніципалітету Горі (Грузія).

Окрім того, учасники вивчили досвід англійців із подолання байдужості суспільства та заохочення населення до участі, а експерт із міського планування з Німеччини розповів про управління житловими районами Берліну. Також представники міст, де впроваджуються Бюджети участі, розглянули десять різних тем у тематичних групах.

«Є багато моментів, які активні реалізатори проекту мають не просто знати, але й враховувати на практиці. Іноді ці моменти невидимі від час підготовки, але виникають при реалізації. І, перш ніж активно збільшувати суму, яка виділяється із міської казни, ми маємо детально пропрацювати якомога більше таких деталей, щоб механізм Громадського бюджету працював як швейцарський годинник», – вважає Геннадій Пліс.

Нагадаємо, що переможцями цьогорічного Громадського бюджету стало 93 проекти на суму 100 млн грн. Із них 51 малий на суму 20 млн грн та 42 великих – на суму 80 млн грн. До виконання будуть задіяні 22 головних розпорядники коштів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]