Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Хворі на гемофілію кияни сьогодні мають повну доступність до життєво необхідного їм лікування – Валентина Гінзбург

17 квітня 2023 року, 10:37

Хворі на гемофілію кияни сьогодні мають повну доступність до життєво необхідного їм лікування. Про це в Міжнародний день боротьби з гемофілією повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Гемофілія – спадкова хвороба, при якій спостерігається порушення механізму згортання крові. Через відсутність або недостатність одного з біологічно активних чинників у плазмі крові, час її згортання подовжується, і хворі страждають від сильних кровотеч навіть при мінімальних травмах. 

«Це вкрай небезпечно для життя людини. І єдине, що дієво допомагає, – термінове введення хворому дефіцитного для нього фактору», – пояснила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що на сьогодні «золотим стандартом» лікування гемофілії є профілактична терапія – регулярне введення пацієнту препаратів, що попереджають ризики кровотеч і ускладнень розвитку захворювання. Завдяки цьому якість життя хворого значно підвищується. Фактично, людина живе без потреби контролювати кожен свій рух, без остраху поранитися та стекти кров’ю без термінової медичної допомоги.

Упродовж трьох останніх років, завдяки фінансуванню з міського бюджету у столиці впроваджено сучасні та ефективні принципи лікування, що ґрунтуються на положеннях ВООЗ та Всесвітньої федерації гемофілії. Завдяки міській цільовій програмі «Здоров’я киян» на сьогодні досягнуто майже 100% забезпечення хворих на гемофілію препаратами для факторної замісної терапії. Це дало змогу не тільки ефективно проводити лікування та профілактику кровотеч, а й навіть виконувати складні хірургічні та ортопедо-травматологічні операції цій категорії хворих без ризику для їхнього життя. 

«Наразі ми можемо з упевненістю констатувати той факт, що столиця залишається лідером серед інших міст та регіонів України з надання найбільш сучасної та повноцінної медичної допомоги хворим на гемофілію. Та головне не це. Головне, що 242 хворих дорослих (85 із яких мають тяжку форму) та 77 дітей позбавлені страждань і реальних ризиків для життя, що супроводжують це захворювання», – наголосила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]