Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«КИЇВ СМАРТ СІТІ 2020» – концепція інфраструктурного, технологічного і соціального розвитку», – Геннадій Пліс

07 серпня 2017 року, 10:19

Розпорядженням КМДА схвалено концепцію «КИЇВ СМАРТ СІТІ 2020», яка покликана створити можливості для еволюції столиці, поєднуючи стратегічний підхід, технологічні досягнення та широке залучення громадськості. Концепція визначає основні шляхи для подальшого інфраструктурного, технологічного та соціального розвитку міста й визначає новий вектор трансформації міського простору. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«У цьому документі враховано інтереси і містян, і підприємців, і неприбуткових організацій, а також визначено нову роль та функції міської влади. Ми маємо намір перетворити наше місто на технологічно розвинений, соціально відповідальний та комфортний для життя мегаполіс Східної Європи. Які ж саме переваги мають сучасні смарт технології? Утричі оперативніше стає реагування на різні нестандартні ситуації, що виникають у місті, у 5 разів пришвидшується прийняття рішень, удвічі поліпшуються фінансові показники, у 2-4 рази знижується споживання тепла, води та електрики, на 20% зменшуються затори на автошляхах, на 30% знижується рівень злочинності, до 15% поліпшуються екологічні показники, зменшуються викиди вуглекислого газу тощо», – розповів Геннадій Пліс. 

Він також зазначив, що трансформація Києва у СМАРТ СІТІ передбачає три ключові рівні зміни:

  • технологічні – створення сучасної ефективної платформи управління міською інфраструктурою, ефективне управління послугами житлово-комунального господарства, використання технологій для забезпечення безпеки, швидкого реагування на екстрені виклики, своєчасного реагування на проблеми киян тощо;
  • зміни в управлінні містом – зростання прозорості адміністрування та управління містом, розроблення прозорої та конструктивної моделі державно-приватного партнерства, поліпшення інвестиційного клімату та умов для розвитку підприємництва, розумна інтеграція інформації між міськими департаментами, використання сучасних систем управління даними та запровадження якісної аналітики подій і процесів у місті;
  • суспільні зміни – розвиток сучасної соціальної інфраструктури та рух до соціальної рівності, залучення громадян до участі у прийнятті рішень та впливу на створення міської політики, забезпечення фінансової стійкості та сталого економічного  розвитку міста для підвищення рівня життя киян.

«Зокрема, ми намагатимемось створити умови для наближення кількості стартапів і успішних інновацій у Києві щонайменше до рівня таких європейських міст, як Таллінн (151 стартап, 4674 бізнес-янголів) та Будапешт (168 стартапів, 4646 бізнес-янголів). А це, у свою чергу, має підвищити показники української столиці в міжнародних рейтингах інноваційних міст», – наголосив Геннадій Пліс.

За його словами, концепцію розроблено за участю громадськості, експертів міської влади, представників українських технологічних компаній та міжнародного бізнесу, громадських організацій, наукової та академічної спільноти. Крім того, підготовка проекту розпорядження пов’язана з реалізацією Меморандуму про співпрацю з метою впровадження стратегії «КИЇВ СМАРТ СІТІ» між представниками громадськості, бізнесу, ІТ-спільноти Києва та Київською міською державною адміністрацією.

Фінансування завдань концепції здійснюватиметься у складі Комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» та Програми інформатизації міста Києва на відповідні бюджетні роки.

Відповідним розпорядженням КМДА Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій доручено подати концепцію «КИЇВ СМАРТ СІТІ 2020» на розгляд та затвердження Київській міській раді. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]