Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Андрій Гудзь: У столиці спрощено правила оренди комунальної власності

04 травня 2023 року, 14:22

У столиці працюють прості та прозорі правила оренди комунального майна, щоб підприємці мали змогу чітко планувати діяльність, а також аби уникнути людського фактору в розрахунку орендної плати. Про це заявив директор Департаменту комунальної власності КМДА Андрій Гудзь.

«Головною метою затвердження Методики розрахунку орендної плати за комунальне майно територіальної громади міста Києва є встановлення єдиних вимог до оформлення договірних відносин для орендарів, які мають право на отримання об’єктів оренди або продовження договорів оренди без проведення аукціону. На сьогодні в Києві налічується 6400 чинних договорів оренди на загальну площу біля 1,2 мільйона квадратних метрів. Із них підпадають під дію Методики розрахунку орендної плати близько 1900 договорів загальною площею близько 660 тисяч квадратних метрів. Ми врахували введення воєнного стану, а до цього тривалу роботу підприємців в умовах карантинних обмежень, викликаних епідемією СОVID-19, що спричинило зменшення підприємницької активності в місті та покупної спроможності населення. Тому, аби знизити навантаження на орендарів комунального майна, орендні ставки з окремих видів діяльності оптимізовані та встановлені у менших розмірах, ніж передбачено Методикою розрахунку для державного майна», – заявив Андрій Гудзь.

Він також наголосив, що нова Методика розрахунку орендної плати, затверджена Київрадою, передбачає більшу кількість соціальних пільг для низки організацій та установ.

«Міська влада свідомо йде на крок, аби кількість організацій, яким орендна плата встановлюється в розмірі 1 гривні на рік, буде збільшена. До вже відомих категорій ми додали спілки осіб з інвалідністю, громадські та благодійні організації, установи, які здійснюють безкоштовну психологічну, соціальну допомогу, реабілітацію та адаптацію осіб з інвалідністю, дітей із порушеннями розвитку. Крім того, ми особливу увагу приділили громадським та благодійним організаціям, які здійснюють безкоштовну психологічну, соціальну допомогу, реабілітацію та адаптацію осіб–учасників АТО, громадським організаціям ветеранів для розміщення реабілітаційних установ для ветеранів. Це та соціальна функція, яку може реалізувати місто за рахунок своїх можливостей», – підкреслив Андрій Гудзь.

Він також зазначив, що навіть в умовах воєнного стану Департамент комунальної власності продовжує проводити аукціони з продажу комунального майна, що дає змогу наповнювати відкрито та прозоро спеціальний фонд бюджету столиці. І також надає можливість продовжити фінансувати проєкти ремонту та будівництва об’єктів соціального значення.

Нагадаємо, що в березні 2022 року Київська міська рада прийняла рішення щодо звільнення всіх орендарів комунального майна територіальної громади міста Києва від сплати орендної плати на період дії воєнного стану та один місяць після його закінчення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]