Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ та Лейпциг відзначили 60-річчя побратимства концертами, виставками та новими ідеями співпраці

12 жовтня 2021 року, 15:38

Київ та Лейпциг відсвяткували 60-ту річницю підписання Угоди про побратимство. Із 9 до 12 жовтня у Лейпцизі пройшли Дні Києва, які представляла офіційна делегація від столиці на чолі з Київським міським головою.

«Формуючи програму Днів Києва ми намагалися не просто представити мешканцям Лейпцига сучасний Київ та Україну, а й продемонструвати нашу відкритість до співпраці і бажання започатковувати нові спільні проєкти. Впевнений, що відзначення 60-річчя дружби між нашими містами дасть поштовх реалізації нових ідей співпраці», – розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час візиту київської делегації у Лейпциг.

Представники київської делегації провели переговори з лейпцизькими колегами про посилення співпраці між культурними інституціями двох міст та домовилися про подальший обмін досвідом.

«Я переконана, що культурне співробітництво є найбільш глибоким, довгостроковим та перспективним. Це одна з найважливіших точок дотику між містами і державами. І тому досвід Лейпцига, наприклад, у розробці концепції розвитку музеїв до 2030 року, залучення містян до створення цього документу, а також досвід використання сучасних технологій у музейних просторах може бути дуже корисним для української столиці. Ми готові співпрацювати за абсолютно різними напрямами, у тому числі, наприклад, маємо зацікавленість у спільних проектах між нашими театрами та мистецькими галереями», – розповіла депутатка Київської міської ради, голова Постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Нагадаємо, що Дні Києва в Лейпцигу стартували з презентації фотовиставки київського фотографа Михайла Марківа «Демократія київських вулиць», яка відбулася за участю мера Києва Віталія Кличка та мера Лейпцига Буркхарда Юнга. Також мер Києва Віталій Кличко виступив у Лейпцигу з промовою про демократію на заході з нагоди річниці початку мирної революції 1989 року в НДР.

Крім того, у фойє Нової ратуші Лейпцига відкрили виставку «30 плакатів з Києва», що є частиною проєкту «Yellow&Blue» клубу ілюстраторів Pictoric, а також презентували ретроспективне видання «Поліфонія міського партнерства Лейпциг-Київ 60 років», присвячене історії побратимства двох міст.

Завершиться київський фестиваль у Лейпцигу сьогодні, 12 жовтня, великим концертом, до програми якого включені твори українського національного композитора Миколи Лисенка, Фелікса Мендельсона, Карла Рейнеке (вчителі Лисенка) і співвітчизника Лисенка – Віктора Косенка. Музична програма буде доповнена читанням листів Лисенка студентами театрального факультету і невеликою виставою.

Представляла українську столицю в Лейпцигу офіційна делегація на чолі з мером Києва Віталієм Кличком. Також до складу делегації увійшли заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова, депутати Київської міської ради Вікторія Муха і Дмитро Калініченко, заступниця начальника Управління міжнародних зв’язків апарату КМДА Марія Адомайтіс, головний спеціаліст Управління міжнародних зв’язків апарату КМДА, координатор співпраці мерій Києва та Лейпцига Владислав Ніколаєв, начальниця управління інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації апарату КМДА Баранова Катерина, а також ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк, директорка Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького Ольга Гурай, художник-графік, ілюстратор, співзасновник клубу ілюстраторів Pictoric Олег Грищенко та директор Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень Федір Баландін.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]