Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ звертається до Уряду з проханням знизити ціну на газ для дитсадків, шкіл і лікарень

10 жовтня 2017 року, 16:30

Вартість природного газу, що використовуються для виробництва та постачання послуг опалення та гарячого водопостачання закладів соціальної сфери – медичних і навчально-виховних установ, повинна бути знижена. Лише приведення ціни на газ до рівня, закладеного в тарифі, дасть змогу уникнути виникнення фінансової різниці та не допустити ризиків проходження опалювального сезону в закладах бюджетної сфери.

Із відповідним листом звернувся Київський міський голова Віталій Кличко до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Сьогодні для потреб бюджетних організацій виробництва теплової енергії, що використовується для обігріву та гарячого водопостачання лікарень, дитячих садків та шкіл, ціна природного газу складає 7,9 тис. грн за 1 тис. кубометрів. Водночас у тарифі на виробництво теплової енергії ціна природного газу складає 4,94 тис. грн за 1 тис. кубометрів. Виникає фінансова різниця вартості природного газу, для якої не передбачене джерело погашення. Це спричинить виникнення додаткових боргів теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ Києва та поставить під загрозу стабільне, безпечне проходження опалювального сезону.

Звертаємо увагу, що заборгованість теплопостачальних підприємств, зокрема ПАТ «Київенерго», цього року вже стала причиною критичної ситуації: 30 травня «Київтрансгаз» припинив газопостачання ТЕЦ-6, що забезпечує гарячою водою Оболонь, Троєщину, Райдужний та Лісовий масиви Києва. Понад місяць частина мешканців столиці залишалась без життєво необхідних послуг через неврегульовані питання взаєморозрахунків за спожитий природний газ.

Столична влада не може допустити, аби в нинішній ситуації заручниками різниці в тарифах стали 514 дитсадків, 483 школи, 150 лікарень і низка установ соціального захисту.

Підприємства теплової енергетики зверталися щодо врегулювання цього питання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринку енергетики та комунальних послуг. Питання неодноразово порушувалося на рівні профільних міністерств і відомств. Однак проблема досі не вирішена і загрожує новими критичними наслідками не лише для Києва, а й для інших міст України.

Київ наполягає на тому, аби на рівні Кабінету Міністрів України була ініційована нарада, на якій питання було вирішене в нагальному порядку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]