Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада підтримала призначення Уповноваженого з прав людей із інвалідністю

23 лютого 2021 року, 16:00

Київрада підтримала призначення Петрівської Лесі Станіславівни Уповноваженим з прав людей із інвалідністю. За відповідне рішення проголосували 99 депутатів.

Уповноважений забезпечуватиме здійснення Київською міською радою конституційних повноважень щодо забезпечення додержання прав і законних інтересів людей з інвалідністю, у тому числі тих, які отримали інвалідність у зоні проведення антитерористичної операції, інвалідів війни.

Леся Петрівська – депутатка Київради, співзасновниця ГО «Всеукраїнська асоціація перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю». Виросла в сім’ї людей з інвалідністю і понад 16 років її діяльність пов’язана із захистом прав людей з інвалідністю. Працює перекладачем жестової мови.

«Я хочу вкотре наголосити: у вислові «людина з інвалідністю» головне слово – «Людина». Саме це я маю на увазі, коли говорю про комфортний і доступний Київ. Адже по-справжньому безбар’єрне середовище – це не тільки архітектурна доступність, це збереження достоїнства, самостійності, честі і гідності людей з інвалідністю», – переконана Леся Петрівська.

Вона поінформувала, що офіційно в Києві зареєстровано 160 тисяч осіб з інвалідністю, і ще велика кількість людей, які належать до маломобільних груп населення. І столиця має стати більш комфортною та доступною для них.

Як наголосив Київський міський голова Віталій Кличко, Київ першим вводить таку посаду. Оскільки міська влада робить місто безбар’єрним і зручним для всіх його мешканців. Зокрема, доступним до різних сфер життя для людей з інвалідністю.

Нагадаємо, що в 2009 році Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю. З тих пір питання Уповноваженого з прав людей з інвалідністю набуло особливого значення, зокрема у 2014 році призначений Уповноважений Президента України, а в 2017 створено посаду Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю.

Узявши на себе міжнародні зобов’язання щодо захисту прав людей з інвалідністю, Київ ще у 2019 році розглядав можливість введення відповідної посади, було розроблено проект рішення міської ради, однак остаточного рішення прийнято не було. Разом із тим, питання захисту прав та інтересів громадян з інвалідністю щороку набуває все більшої ваги і потребує комплексного підходу, адже доступність – одна з найбільш важливих проблем для маломобільних мешканців. А створення безбар’єрного середовища – це і про архітектуру, будівництво, охорону здоров’я, соціальних захист, і про заклади громадського харчування та дозвілля.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]