Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Київрада запровадила дієві механізми, аби унеможливити «накрутки» голосів під час голосування за петиції» – В.Прокопів

19 березня 2016 року

«Київрада запровадила дієві механізми, аби унеможливити «накрутки» голосів під час голосування за петиції» – В.Прокопів

Київрада вдосконалює технічні аспекти голосування за електронні петиції, аби унеможливити фальсифікації. Про це заявив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів під час прес-ланчу за участі заступника голови Адміністрації Президента та секретарів Івано-Франківської й Чернігівської міських рад. Володимир Прокопів розповів, що перевірку голосування за петиції  саме в Київраді здійснює управління інформаційно-комунікаційних систем та захисту інформації  КМДА.

«За їхньою інформацією зараз багато сервісів в мережі Інтернет – «пошта на 10 хвилин», де можна створити тимчасову електронну скриньку, проголосувати, а потім вона зникає. Технічно саме це вони відслідковують та віднімають ці «накручені» голоси від тих, які зібрала петиція, з повідомленням про це на сайті»,  – зазначив секретар Київради.

У свою чергу, заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків зазначив, що аналогічна проблема існує і під час голосування за деякі петиції на сайті Президента. «З 13-го листопада минулого року ми були вимушені змінити умови реєстрації на сайті, тому що побачили високу активність за допомогою технічних засобів щодо голосування. Це відбувалося по декількох петиціях, ми можемо здогадуватися, що це була атака російських служб. Були виявленні факти «накруток», використання чужих ідентифікаційних номерів. Усе це відслідковується, ми співпрацюємо з СБУ, щотижня змінюється моделювання, оскільки ми говоримо про великий об’єм даних – 25 тисяч голосів, відповідно аналізуються місця походження, динаміка переходів тощо», – розповів Дмитро Шимків.

Він також зазначив, аби унеможливити спекуляції для впливу, тиску чи формування суспільної думки, під час реєстрації було запроваджено додаткові функції реєстрації  індивідуального податкового номеру та електронного цифрового підпису. «Відповідно ми побачили падіння щодо створення петицій та голосування, тим не менше інструмент ефективно працює. Таким чином ми відсіяли частину петицій, автори яких могли мати недобросовісні наміри», – говорить  заступник голови Адміністрації Президента.

Секретар Київради також наголосив, що Київрада удосконалює механізм розгляду електронних петицій та активно бореться з можливими фальсифікаціями під час голосування. Зокрема, аби їх уникнути, функціонал авторизації громадян для реєстрації петиції та голосування за неї доповнено системами «Bank-ID», «Mobil-ID» та авторизацією шляхом SMS-підтвердження. Відповідні зміни до рішення Київради від 8 жовтня 2015 року №103/2006 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій», ініційоване Володимиром Прокопівим, було підтримано на пленарному засіданні Київради 17 березня 2016 року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]