Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА та Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи підписали Меморандум про співпрацю

16 листопада 2021 року, 12:40

Київська міська державна адміністрація та Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи підписали Меморандум про співпрацю. Документ спрямований напрацювати дані для вдосконалення Гендерного паспорта Києва та на подальший розвиток гендерної рівності в усіх сферах міського життя.

Заступниця голови КМДА Марина Хонда пояснила, що Гендерний паспорт – це той документ, на основі якого повинні формуватися міські політики.

«У Києві проживає майже 3 мільйони мешканців, плюс близько 1 мільйона незареєстрованих і близько 200 тисяч – внутрішньо переміщених осіб. І щороку кількість змінюється. З огляду на велику кількість населення в Києві і багатоструктурність цільових аудиторій складно робити аналіз потреб киян задля справедливого розподілу міського бюджету та покращення муніципальних послуг. Гендерний паспорт – це інформаційний інструмент, який допомагає місцевій владі приймати рішення, що спрямовані на вирішення проблем усіх верств мешканців і відповідають реальним потребам різних груп людей. Розробка гендерної політики міста на основі Гендерного паспорта дасть можливість більш детально зрозуміти рівень гендерної рівності в місті та здійснювати гендерно орієнтоване бюджетування столиці, що сприятиме соціально-економічному розвитку громади», – зазначила Марина Хонда.

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи Елла Лібанова зауважила, що за останні три роки інститут провів багато досліджень, які можуть допомогти у створенні якісного Гендерного паспорта Києва.

«Наш Інститут має багато досліджень у Києві за останні роки. Такі, як: «Населення Києва: оцінка фактичної чисельності та перспективи міграції», «Структурні характеристики народжуваності, їх взаємозв’язки та демографічні фактори динаміки», «Еміграція і міграція», «Демографічне старіння у столиці України, його особливості та сучасні виклики». Ці дослідження можуть бути продовжені, бо Київ – місто динамічного розвитку, він має свої особливості, і ці особливості політикам треба знати та враховувати при формування бюджетних видатків. Гендерний паспорт на основі статистичних даних допоможе інтегрувати гендерні аспекти у планування і реалізацію міських цільових програм та заходів, зокрема, у процесі розробки показників ефективності, орієнтованих на поліпшення якості життя киян», – пояснила Елла Лібанова.

Меморандум визначає наступні основні напрями діяльності :

  • стратегічне партнерство на шляху досягнення гендерної рівності в місті Києві;
  • надання консультацій, методичної та роз’яснювальної допомоги з метою оновлення даних Гендерного паспорта м. Києва, виявлення гендерних розривів;
  • аналіз динаміки міського контексту в різних суспільно-економічних, соціокультурних, політичних, побутових та інших сферах, відмінностей між жінками та чоловіками у соціально-економічному становищі, потребах, рівнях участі, доступу до ресурсів, повноваженнях щодо прийняття рішень на місцевому рівні;
  • розширення переліку гендерно розрізнених показників у сферах публічного управління, політики, малого підприємництва, громадського життя, балансу трудового життя та домашньої робот для усунення можливих дискримінацій;
  • сприяння імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, забезпечення дотримання Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року.

Меморандум передбачає партнерську співпрацю сторін та діє до 31 грудня 2022 року.

Довідково.

Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України є загальновизнаним в Україні і за кордоном центром наукової думки і координації досліджень у галузі демографії та соціальної економіки. Інститут проводить наукові дослідження широкого кола демографічних проблем, здійснює підготовку кадрів демографів, координацію відповідних науково-дослідних робіт у країні, встановлення наукових контактів із зарубіжними колегами, відомчими органами, здійснює публікацію результатів досліджень та пропаганду наукових знань.

Нині він є єдиною профільною науково-дослідною установою НАН України, яка спеціалізується на системних дослідженнях проблем демографічного і соціального розвитку, проводить фундаментальні та прикладні дослідження, моделює новітні тенденції, розробляє комплексні демографічні прогнози та концептуальні засади державної соціально-демографічної політики.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]