Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА та ООН Жінки підписали Меморандум про взаєморозуміння для реалізації політики гендерної рівності (+фото)

01 липня 2021 року, 17:00

Заступниця голови КМДА Марина Хонда та представниця офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розробки політики місцевого розвитку, заснованого на правах людини та гендерній рівності. Меморандум передбачає партнерську співпрацю сторін, технічну підтримку, залучення ресурсів до березня 2023 року.

«Забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків має визначальне значення для розвитку, соціальної справедливості та довіри до місцевої влади. Ми приєдналися до Європейської Хартії рівності, розробили План дій на три роки, прийняли Міську цільову програму протидії та запобігання насильству. Підписання Меморандуму з ООН Жінки відкриває нові можливості для столиці України. Ми плануємо разом працювати для впровадження гендерно чутливих міських послуг, підтримки жіночого лідерства, залучення жінок до прийняття рішень та миробудування. Ми вдячні структурі ООН Жінки в Україні за розвиток партнерської взаємодії для просування гендерної рівності на місцевому рівні, зокрема, в Києві», – зазначила Марина Хонда.

Вона також нагадала, що раніше Київ підписував Меморандум про співпрацю з іншою структурою ООН – Фондом народонаселення, спільно з яким у столиці активно розбудовують систему протидії та запобігання насильству.

Представниця офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова зауважила, що Київ є першим містом, який почав враховувати гендерні групи в оцінці впливу пандемії COVID на уразливі верстви населення.

«Гендерна рівність не лише належить до базових прав людини, а і є передумовою сталого соціально-економічного місцевого розвитку. Київська міська державна адміністрація є стратегічним партнером ООН Жінки в Україні для просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок на місцевому рівні, адже вона є органом місцевого самоврядування, відповідальним за встановлення демократичних принципів та забезпечення рівних прав і можливостей для понад 7% населення України, що проживає в Києві. 53 % із них – жінки. КМДА є лідером серед органів місцевого самоврядування щодо надання гендерно-орієнтованої відповіді на пандемію COVID-19 та її наслідки для найбільш уразливих груп жінок і чоловіків. Вона одна із перших проаналізувала непропорційний вплив пандемії на різні групи жінок та чоловіків та почала враховувати у своїй роботі рекомендації Оперативної гендерної оцінки становища жінок в умовах пандемії COVID-19 в Україні, проведеної структурою ООН Жінки. Ми вітаємо підписання цього Меморандуму та поглиблення нашої співпраці, яка завдяки своїй рушійній силі не лише сприятиме покращенню життя для жінок та дівчат у Києві, але і в інших містах України», – сказала Еріка Квапілова.

У рамках меморандуму сторони визначили такі пріоритетні напрями співпраці:

  • моніторинг гендерно чутливих даних та їхнє урахування під час розроблення міських політик. Це допоможе чітко формувати рішення для забезпечення неоднорідних потреб мешканців та мешканок Києва в умовах пандемії COVID-19 та кризи, яка нею спричинена;
  • оцінка інституційного потенціалу КМДА з питань гендерної рівності та дотримання прав людини, зокрема, гендерно чутливої відповіді на COVID-19. Рекомендації, які будуть надані за результатами оцінки, сприятимуть інтеграції гендерних аспектів до щоденної діяльності КМДА та міської політики;
  • проведення тренінгів із цифрової грамотності для жінок, які належать до найуразливіших груп, що допоможе зміцнити їхню спроможність долати негативні соціально-економічні наслідки, спричинені COVID-19, шляхом користування цифровими послугами;
  • поширення кращих практик та результатів глобальної флагманської ініціативи ООН Жінки «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок та дівчат» на сході України для врахування під час реалізації цієї ініціативи в м. Києві;
  • залучення жіночих організацій громадянського суспільства до реалізації міського Плану заходів із виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Довідково.

ООН Жінки є структурою ООН, яка займається питаннями рівності жінок і чоловіків та розширенням прав жінок. Структуру ООН Жінки було створено для захисту прав жінок і дівчат на міжнародному рівні та прискорення процесу задоволення їхніх потреб у всьому світові.

Структура ООН Жінки працює в Україні з 1999 року з метою сприяння країні у виконанні своїх зобов’язань щодо досягнення гендерної рівності та забезпечення прогресу в інтересах і жінок, і чоловіків. Із 2015 року структура ООН Жінки почала розширювати свою присутність і програмну діяльність.

При повному узгодженні позицій щодо національних пріоритетів України в області розвитку і нових викликів, структура ООН Жінки працює з урядом, парламентом, громадянським суспільством і жіночими групами з підтримки проєктів та ініціатив у наступних тематичних областях: лідерство і участь жінок у політичному житті; жінки, мир і безпека; національне планування і бюджетування. Проєкти структури ООН Жінки в Україні здійснюються за підтримки урядів Швеції, Норвегії, Данії, Канади та ЄС.

Структура ООН Жінки також тісно співпрацює з іншими агенціями ООН для підтримки зусиль із впровадження гендерних компонентів у діяльності ООН в країні.

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння для реалізації політики гендерної рівності між КМДА та ООН Жінки

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]