Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Надбудовані поверхи «будинку-монстру» на Подолі загрожують, у першу чергу, безпеці його потенційних мешканців – Максим Бахматов

26 листопада 2019 року, 13:23

Надбудовані поверхи так званого «будинку-монстру» на Подолі (вул. Нижній Вал, 27-29) загрожують не просто архітектурному ансамблю Подолу, а, в першу чергу, безпеці потенційних мешканців будівлі. Про це під час прес-брифінгу повідомив радник Київського міського голови Максим Бахматов.

«Маємо тут не тільки архітектурне неподобство, але і реально небезпечну будівлю для тих, хто купив там квартиру, на жаль. І ми маємо як місто думати не тільки про архітектурний ансамбль Подолу, а ще турбуватися про безпеку громадян, які потенційно можуть жити на вищих поверхах», – підкреслив Максим Бахматов.

Він зазначив, що, зокрема, забудовники порушили норми безпеки, не врахували ступінь вогнестійкості, про що свідчать висновки ГУ ДСНС.

«Облицювання зовнішніх стін будинку виконувалося за допомогою горючих матеріалів (пінопласт) без урахування ступеня вогнестійкості будівлі», – розповів Максим Бахматов, резюмувавши, що будівля є небезпечною та може загрожувати і сусіднім будинкам.

Радник Київського міського голови, член Комісії з перевірки інформації щодо резонансних об’єктів будівництва Володимир Бондаренко підкреслив, що на верхніх надбудованих поверхах будинку не передбачено розташувати квартири.

«Це апартаменти квартирного типу, де не передбачені приміщення загального призначення, а набір приміщень для обслуговування апартаментів – мінімальний. Тобто це означає, що там розташовуються приміщення для тимчасового перебування людей – наприклад, готель або гостел. Але це не житловий будинок. Саме тому прикриватися «щасливими власниками квартир», забудовнику мабуть, не варто», – підкреслив Володимир Бондаренко.

Він також висловив сподівання, що завтра Господарський суд перейде у стадію судових дебатів, і, відповідно, невдовзі буде отримано судове рішення.

«Ми переконані, що це рішення буде на користь територіальної громади міста Києва. Із 2017 року, коли був підготовлений експертний висновок судової експертизи, уже 2 роки у нас немає сумнівів, що будівництво відбувалося із порушеннями; що технічно надбудовані поверхи можна демонтувати. І більше того, ми маємо розуміти, що говоримо не тільки про архітектурну складову, а і про порушення, які відбувалися під час погодження документації. Але найголовніше: ми говоримо про безпеку цієї будівлі, чи взагалі вона є безпечною для життя», – наголосив Володимир Бондаренко.

Депутатка Київради, членкиня Постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька підкреслила, що забудовник здійснив кричущі порушення законодавства: пам’яткоохоронного, земельного, містобудівного.

«Але що найважливіше – ця будівля є порушенням Конституції України і права кожної людини на життя. Експерти-забудовники стверджують, що якщо заселити цю будівлю із надбудованими поверхами – вона просто впаде в метрополітен. Це кричуще порушення, і це порушення робить забудовник», –зазначила Ольга Балицька.

Нагадаємо, що справа «будинку-монстру» на Подолі розглядається з грудня 2014 року, коли Київська міська рада звернулася до суду Господарського суду м. Києва із позовом до ТОВ «Пателі Лізинг» про зобов’язання знести надбудовані поверхи, які забудовані з відхиленням від затвердженої (погодженої) проектної документації за рахунок відповідача.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]