Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Не залиште хворобі шансів: профілактичні обстеження виявлять небезпечні захворювання на ранній стадії

20 жовтня 2023 року, 16:40

Неінфекційні захворювання загрожують життю та здоров’ю людей, тому ставитися до їхньої профілактики варто дуже відповідально. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург у Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози та Всесвітній день профілактики остеопорозу, що відзначаються 20 жовтня.

«Захворювання на рак молочної залози і остеопороз зовсім різні і за локалізацією патології, і за способами профілактики та лікування. Але їх поєднує один важливий критерій – обидві ці проблеми вкрай небезпечні, якщо виявлені на пізній стадії. Крім того, у них є ще кілька спільних ознак. По-перше, обидві хвороби досить довго можуть розвиватися в організмі людини непомітно. А по-друге, виявлені на ранньому етапі вони добре піддаються лікуванню або корекції», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона також зазначила, що ці захворювання мають досить велику розповсюдженість.

Рак грудей – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Лише у столиці щороку виявляють до 1 500 його випадків. Статистика свідчить, що 20% із них – занедбані, що унеможливлює ефективне лікування. Помирає від раку грудей близько 500 киянок на рік.

Остеопороз – захворювання, при якому кістки втрачають щільність, стають крихкими та легко ламаються навіть при незначних травмах. За статистикою він розвивається в кожної 3-ї жінки та в кожного 5-го чоловіка після 50 років при наявності факторів ризику. Однак може уразити і молодих людей і навіть розвинутися в дітей.

«Фактично жодна жінка без огляду лікаря не може бути впевнена у відсутності онкопатології. І жодна людина без консультації з фахівцем та специфічних обстежень не знатиме, чи є в неї проблеми з кістками. Тож періодичні обстеження – єдиний спосіб профілактики цих та багатьох інших неінфекційних захворювань», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що у столиці діють постійні скринінгові програми, зокрема для виявлення раку грудей та остеопорозу, або його передумови – остеопенії. І порадила розпочати з відвідування сімейного лікаря: «Він, зважаючи на різноманітні критерії, врахує наявні скарги, сімейний анамнез, спосіб вашого життя, вік, стать тощо і, в разі необхідності, видасть направлення на обстеження».

Для обстеження молочних залоз перш за все використовується УЗД-обстеження та мамографія. Яке саме з обстежень або їхній комплекс потрібен конкретній жінці – визначає лікар.

Найефективнішим методом виявлення остеопорозу є денситометрія. Це досить швидка та абсолютно безболісна діагностика. Також може знадобитися спеціальний аналіз крові.

УЗД, мамографи та денситометри (зокрема УЗД-денситометри для обстеження дітей) останніми роками були закуплені за рахунок міського бюджету у достатній кількості. Сьогодні вони функціонують не лише у спеціалізованих відділеннях стаціонарних закладів охорони здоров’я, а й у всіх консультативно-діагностичних центрах.

«Ви маєте розуміти, що питання здоров’я не варто відкладати «на потім». Це може виявитися запізно. Відвідайте сімейного лікаря, педіатра зі своєю дитиною, гінеколога, до якого можна записатися напряму, без направлення, та не залиште хворобі шансів зіпсувати вам життя. Так само попіклуйтеся про близьких. Донесіть до них цю важливу інформацію. Будьте здорові, щоб жити в повну силу та наближати мир на нашій землі», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]