Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Новий власник пам’ятки на Межигірській, 33/19 повинен укласти охоронний договір та почати протиаварійні роботи до кінця липня

12 липня 2019 року, 10:16

Департамент охорони культурної спадщини КМДА вимагає у нового власника пам’ятки архітектури місцевого значення на вулиці Межигірській, 33/19 (Наказ Міністерства культури від 06.12.2016 № 1162, охоронний номер 970-Кв) укласти охоронний договір та терміново розпочати проведення першочергових заходів для уникнення подальшої руйнації. Про це йдеться у приписі Департаменту, направленому новому власнику пам’ятки ТОВ «КОМПАНІЯ НОВОБУД ІНВЕСТ».

«Власники цієї пам’ятки змінюються так часто, що вже не встигаємо направляти кожному новому приписи. При зміні власника ми маємо наново направити припис. Як стало відомо, 24 травня цього року власник будівлі знову змінився. 6 червня Департамент направив новий припис. 25 червня ми отримали повідомлення від «Укрпошти» про те, що припис був отриманий власником. Таким чином, із моменту отримання припису у місячний термін – до 25 липня, новий власник має виконати умови цього припису», – повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Зокрема, у приписі зазначено, що власник має:

  • у місячний термін із моменту отримання укласти з Департаментом охоронний договір;
  • забезпечити проведення першочергових заходів для уникнення подальшої руйнації;
  • забезпечити проведення протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на підставі розробленої та узгодженої у встановленому порядку науково-проектної документації;
  • забезпечити приведення пам’ятки до належного стану на підставі погодженої у встановленому порядку науково-проектної документації.

Олександр Никоряк наголосив, що впродовж останніх років будівля перебуває в аварійному стані. На її території неодноразово виникали пожежі. Відсутній дах, наявна динаміка руйнацій як окремих елементів, так і конструкції будинку в цілому. Наявні тріщини в стінах. Спостерігається значний нахил торцевої стіни в бік вул. Щекавицької, що може привести до падіння частини будинку та повного руйнування пам’ятки.

«Як стало відомо, вчора на пам’ятці знову відбулася пожежа. Через недбалість власників у будівлі постійно перебувають безхатченки. Причини пожежі встановлюються. Паралельно спеціалісти Департаменту готують звернення до правоохоронних органів. Я досі маю надію, що новий власник виконає вимоги припису. У них залишилось трошки більше двох тижнів. Я певен, якби Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 8202 та посилила відповідальність за руйнацію пам’яток, такі випадки зійшли б на «ні». Вчергове звертаюся до парламентарів – проголосуйте у другому читанні № 8202! Саме через такі кричущі випадки ми й ініціювали ці зміни!», – додав Олександр Никоряк.

Директор Департаменту нагадав, що законопроектом передбачено, що для юридичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їх території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн. до 255-510 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Тобто суд зможе прийняти рішення про викуп об’єктів культурної спадщини та визнання права власності за відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування – на користь територіальної громади. Наразі ж пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]