Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Офіс РЄ в Україні: Київ, за прикладом Європи, успішно залучає громадськість до управління містом

06 грудня 2016 року

Офіс РЄ в Україні: Київ, за прикладом Європи, успішно залучає громадськість до управління містом

Останні ініціативи Київської міської ради у напрямку децентралізації та взаємодії з громадою характеризують Київ як сучасну європейську столицю.
Про це заявила заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко під час семінару «Депутати місцевої ради: рушійна сила місцевої демократії», який організував Конгрес місцевих та регіональних влад РЄ.

«Київська міська рада вже чимало зробила для розвитку громади міста. Заслуговують на увагу інноваційні програми, зокрема, щодо антикорупційної діяльності, впровадження відкритого бюджету, електронних петицій. Це атрибути європейської столиці. Разом із тим, чимало з цих напрямів можуть бути поглиблені. І як ми спостерігаємо, місцева влада вже здійснює відповідні кроки. Ми, у свою чергу, готові будемо цьому усіляко сприяти», - зазначила вона.

Характеризуючи пріоритети у напрямку децентралізації в Україні, Олена Литвиненко зауважила, що наступного року Офіс РЄ в Україні працюватиме над покращенням комунікації між різними органами влади у донесенні цієї реформи. Ще один пріоритет – підвищення відповідальності і вдосконалення розподілу бюджетних коштів органами місцевого самоврядування у найбільш вагомі сфери.
Заступник міського голови-секретар Київради, голова української делегації Конгресу місцевих та регіональних влад Володимир Прокопів зазначив, що у втіленні європейських стандартів своєрідною дорожньою картою для Києва слугують рекомендації Конгресу.

«У час, коли Україна оголосила безповоротній курс на децентралізацію влади, роль Конгресу для столиці важко переоцінити. Активна співпраця з Конгресом сприяє вдосконаленню місцевого самоврядування та створює нові можливості для синхронізації роботи Київради з кращими європейськими практиками», - зазначив Прокопів.

Поради Конгресу вже сприяли імплементації низки європейських норм, зокрема, щодо антикорупційної діяльності та конфлікту інтересів, у якісно-новий Регламент Київради.

Також, за його словами Володимира Прокопіва, у столиці запровадили систему “Відкритий бюджет”, завдяки чому минулого року вдалося заощадити до 30% коштів.

За допомогою спеціалістів Трансперенсі інтернешнл, ГІЗ, міжнародних фахівців напрацювали Рамкову антикорупційну програму. Вона має покращити доступ до інформації про діяльність столичної влади, та сприяти зниженню корупції через недосконалу систему менеджменту та управління людськими ресурсами.

Окрім цього, запроваджено відкриту конкурсну систему обрання керівників департаментів та комунальних підприємств, а також обрано шлях автоматизації та спрощення системи роботи в сфері отримання та виготовлення документів та дозвільної документації.

Керівник проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» Світлана Грищенко зазначила, що протягом року Конгрес продовжував роботу над налагодженням політичного діалогу у впровадженні реформи децентралізації, обізнаності органів місцевого самоврядування, а також обміну кращими практиками.

«Наступного року ми будемо допомагати українським громадам застосовувати конкретні проекти у своїх населених пунктах. Будемо надавати грантову і експертну підтримку щодо того, як правильно готувати і головне – як реалізувати проектні пропозиції, щоб вони мали позитивні наслідки для своїх громад», - додала експерт.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]