Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олексій Резніков: «Власник будівлі на вулиці Волоський має відповісти за доведення до руйнації будівель-пам’яток»

08 грудня 2017 року, 17:17

Заступник голови КМДА Олексій Резніков повідомив, що будівля на вул. Волоській, 5/14 вже не перша, яку компанія «ВКП «Поділ-Бізнес» доводить до руйнації.

«У власника будівлі на Волоській вже якась дивна традиція. Ця ж компанія – «ВКП «Поділ-Бізнес» – також є власником ще однієї вже скандальної, на жаль, будівлі на вул. Щекавицькій, 19/33. Тобто, вже не вперше, на моє судження, ця компанія доводить пам’ятки до руйнації. Власник ухиляється від укладання охоронних договорів із Управлінням охорони культурної спадщини, і об’єкти утримуються в неналежному стані та доводяться до аварійного. Ми звернулися з відповідними клопотаннями про умисність підпалу до правоохоронних органів і сподіваємось на оперативну реакцію», – заявив Олексій Резніков.

Варто зауважити, що протягом періоду 2008-2017 років власнику будівлі направлялися приписи, а відповідні зібрані матеріали – до правоохоронних органів.

30 січня 2017 року Господарський суд м. Києва прийняв рішення зобов’язати ТОВ «ВКП «Поділ-Бізнес» укласти охоронний договір на пам’ятку.

Станом на сьогодні рішення суду не виконане, про що Департамент культури повідомив Прокуратуру міста Києва та Державну виконавчу службу у Подільському районі м. Києва з проханням вжити заходи примусового виконання зазначеного рішення суду.

Також Департаментом культури направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення до Національної поліції України, в копії – Головному управлінню СБУ у м. Києві та Київської області, з проханням розпочати досудове розслідування відносно посадових осіб компанії ТОВ «ВКП «Поділ-Бізнес» у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст. 190, 298 Кримінального Кодексу України.

Щодо ситуації з пожежею на вул. Волоській, спеціалісти відділу інспекції державного контролю об’єктів культурної спадщини та археологічного нагляду Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту, діючи в межах наданих повноважень, здійснили вихід на місце події з метою фіксації для подальшого використання у роботі.

За результатами візуального огляду виявлено, що пожежею пошкоджено дерев’яні конструкції та елементи даху.

Для з’ясування більш детальних наслідків пожежі, Департаментом направлено запит до ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища щодо надання інформації про причини пожежі, висновки щодо додержання вимог у сфері пожежної та техногенної безпеки та копію відповідного акту, а також копії інших документів, складених за результатами дій, які б дали змогу встановити ступінь (об’єм) знищення внутрішніх/зовнішніх конструктивних елементів об’єкта культурної спадщини та ступінь впливу і наслідків пожежі на прилеглі будівлі, які також є об’єктами культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]