Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової від 2 листопада (+повний текст, відео)

02 листопада 2020 року, 12:26

Онлайн прес-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової.

Повний текст розміщено під відео.

 

Доброго дня всім!

Восьмий день після дня голосування. Напружено працюють районні територіальні виборчі комісії, міська територіальна виборча комісія. Процес відбувається таким чином. По готовності районна територіальна виборча комісія телефонує до нас. Ми приймаємо, визначаємо час. Вони приїжджають до нас із цими протоколами. Ми приймаємо і беремо в опрацювання.

Здали вже 9 територіальних виборчих комісій. На сьогодні, на 14 годину, заявила про свій приїзд 10-та територіальна виборча комісія. Це Святошинська, яка включає 10 та 11 округи. А інші за вихідні вже приїхали і здали.

По готовності документів, які опрацьовують члени міської територіальної виборчої комісії, визначається рішення про взяття відомостей до протоколу. Це значить, що остаточні дані, які є, вже підуть у підсумки по встановленню результатів голосування. Таких районів 3, які здалися без уточнення. Це Печерський округ № 8, Дніпровська територіальна виборча комісія – 5-6 округи і Дарницький виборчий округ № 2.

Поділ мав завдання уточнити протоколи. Вони вже уточнили і привезли. Це 9-ий виборчий округ. Шевченківській, Деснянський та Голосіївський – на уточнення, вони ще попрацюють. І загалом досить непогана картина по спільній роботі. Всі дані по цифрах будуть оголошені завтра Ніловим Миколою Вікторовичем – це заступник голови міської територіальної виборчої комісії. Він веде поточний весь підрахунок, і проміжні дані всіх протоколів, які затверджені, будуть оприлюднені завтра о 13 годині.

Сьогодні б я хотіла ще сказати про те, що дуже важлива частина, це фінансові звіти. Мало хто звертає на це увагу. Поки що увага прикута тільки до результатів голосування. Але ми мусимо виконувати вимоги Виборчого кодексу, а Виборчий кодекс – це різні постанови ЦВК, в яких є ось така величезна кипа нормативних документів, які регулюють форму подачі, відкриття виборчого рахунку та потім звітування.

Я б хотіла привернути увагу до того, що цю частину регулює Виборчий кодекс статтями 213, 214, постанова ЦВК 245 та 324, постанова правління Національного банку – № 102. Вчора був крайній термін подачі фінансових звітів, і ми маємо загальну картину, яку я зараз буду намагатися озвучити.

По партіях. Подала звіти 21 партія. Заяву про невідкриття рахунку виборчого фонду – 1 партія, Радикальна партія Ляшка. Вони не відкривали свій рахунок. Не подали заяву про неутворення виборчого фонду 2 партії.

Кандидати на посаду мера. Подали звіти 9 кандидатів. Заява про не відкриття виборчого рахунку – 5 кандидатів. Не подали заяву про неутворення виборчого фонду – 6 кандидатів.

Кандидати в депутати. І тут досить цікава картина. Усього 2197 кандидатів у депутати. 128 – відкрили рахунки, про що вони повідомили. 633 подали заявку про неутворення рахунку. А 1436 – просто проігнорували вимогу. Вони не подали жодної інформації про стан справ. Ні про відкриття, ні про закриття, ні про якусь поточну інформацію… Вони просто не з’явилися до такої форми роботи з територіальною виборчою комісією.

У нашій комісії займаються 3 члени комісії фінансовими звітами. Це Крамаренко Олександр Геннадійович, Маліхатко Віктор Володимирович та Первак Назар Михайлович. Строк подачі звітів був не пізніше 6-го дня голосування. Це вчора до 00:00. Ми всіх чекали. Ніхто не з’явився, і з цього моменту розпочинається опрацювання всього масиву інформації. Хочеться сказати, що ця робота проводиться на волонтерських засадах. Це досить непроста робота. Серйозна аудиторська робота, яка потребує часу, знань і певного рівня фаховості. Наші члени комісії мають такий рівень підготовки, але велика кількість часу йде на аналіз… Законодавець мав би визначити їхню участь не тільки на волонтерських засадах. Тому що це великий об’єм роботи.

Також ми будемо ще вивчати питання, а які ж вимоги до тих, хто не здав, які до них санкції. Ми будемо відповідно аналізувати і направляти у відповідні органи всі запити. Але на це піде певний час. Тому у мене прохання привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Якщо кандидати в депутати не виконують такі вимоги, то яким чином вони будуть виконувати всі інші свої повноваження…

Ми дякуємо всім за увагу. Намагаємось робити все, що можемо. І, традиційно, бажаємо всім взаємоповаги, розуміння, терпіння, гарного настрою. Дякую!        

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]