Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 10 лютого (+повний текст, відео)

10 лютого 2021 року, 10:56

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у лікарнях;

- про кількість хворих на грип та ГРВІ;

- скільки школярів та педагогів хворіють на коронавірус;

- про прибирання столиці від снігу;

- про відкриття пунктів обігріву на в'їздах до Києва.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

У Києві за минулу добу виявили ще 297 хворих на коронавірус. Померли 15 людей. Усього за період пандемії в столиці 2473 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 130864.

Серед тих, хто захворіли: 157 жінок віком від 18-ти до 88-ми років. Та 10 дівчаток від трьох до 16-ти років. А також 123 чоловіки віком від 22-ох до 94-ох років. Та троє хлопчиків від трьох до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 10 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 53 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за добу в Києві 1295 людей. Усього коронавірус подолали  82684 мешканця столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 66. У Деснянському – 54. Та в Дніпровському районі – 43 випадки.

У стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1013 хворих на коронавірус. Із них троє дітей. 680 пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 811 людей. Під апаратами ШВЛ – 26 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – майже 25 відсотків.

Хочу зазначити, що трохи зменшується у столиці кількість хворих, у яких лікарі діагностують грип та ГРВІ. За даними «Київського міського лабораторного центру МОЗ України», минулого тижня у столиці зареєстрували близько 10  тисяч хворих. Із них – більш як 6 тисяч дорослих та понад 3800 дітей. Понад 43% хворих дітей – шкільного віку. До медзакладів госпіталізували 639 людей, серед них – 56 дітей.  Тому ще раз закликаю всіх берегтися. Дотримуватися елементарних правил. І при перших же ознаках хвороби – звертатися до лікарів.

Наступне. Ситуація з навчальним процесом у столиці – контрольована. На сьогодні в Києві працюють усі школи та дитячі садочки. На карантин зачинені тільки окремі групи чи класи в деяких виховних та навчальних закладах. Так, на дистанційному навчанні перебувають 112 класів у 70-ти школах столиці.

Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 154. Також хворіє 79 педагогів. У дитячих садочках через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 36 груп у 32-ох садках. Наповненість дітей у садочках – майже 50 відсотків.

Нагадаю, що з огляду на негоду, яка вже кілька днів вирує у столиці, ми запропонували батькам, у кого є така можливість, поки залишати дітей вдома. Педагогічні колективи київських шкіл організували навчальний процес у змішаному форматі. З можливістю для школярів і дистанційного навчання.   

Столиця, як і багато регіонів країни – продовжує боротьбу зі стихією. За даними синоптиків, за дві доби в Києві випало 35 сантиметрів опадів. Дорожники та бригади комунальників із ручного прибирання працюють на вулицях столиці в посиленому режимі.

Минулої ночі на вулицях столиці розчищали сніг понад 440 одиниць спецтехніки та 40  бригад із ручного прибирання. Зранку кількість снігоприбиральних машин збільшили. Їх зараз працює понад 470.

Нагадаю, що спостерігати в режимі онлайн за тим, скільки снігоприбиральної техніки та де саме працює зараз у Києві, можна на інтерактивній мапі – на сайті КМДА.

Я вкотре звертаюся до водіїв: якщо вам потрібно по-справах – користуйтеся громадським транспортом, не виїжджайте в місто приватними авто! Бережіть себе та не ускладнюйте ситуацію на дорогах і роботу снігоприбиральної техніки.

Автомобілі, припарковані в недозволених місцях та ті, що заважають прибиранню вулиць, можуть забрати евакуатори. Тільки за минулу добу вони вивезли понад 140 авто, що заважали дорожникам розчищати сніг.

Також нагадаю, що з 8 лютого в Київ обмежили в’їзд фур. Це призвело до скупчення великогабаритних авто на основних в’їздах у столицю.  Щоб ліквідувати затори, поліція дозволила вантажівкам – по кілька авто – проїжджати через місто. Такий режим залишиться до 11 лютого.

 Окремо підкреслю: ми робимо все, щоб кияни могли дістатися на роботу, навчання чи в невідкладних справах. Практично весь рухомий склад громадського транспорту, незважаючи на складні погодні умови, щодня виходить на маршрути в місті. Щоправда, в таких умовах транспорт може курсувати з порушенням графіку.

Вчора пізно ввечері, я проїхався містом. Перевірив, як працюють столичні дорожники, які вже третю добу розчищають вулиці столиці від снігу. Був і в ШЕУ кількох районів, і в диспетчерських центрах. Поки не пішов знову сніг, дорожники і комунальники прибирали тротуари та зупинки громадського транспорту. Вивозили сніг. Працювали і наші снігоплавильні машини. Пропоную подивитися коротке відео.

ВІДЕО.

Тим часом синоптики дають невтішний прогноз. Снігопади триватимуть ще кілька днів із різною інтенсивністю. А в кінці тижня очікується різке зниження температури повітря. Столичні рятувальники облаштували на в’їздах до Києва пункти обігріву для водіїв. Ними можуть скористатися всі, кому необхідно. Таких пунктів сьогодні – 8. Вони забезпечені пічками, їжею та чаєм.

Також нагадаю, що на Дарницькому та Південному залізничних вокзалах встановили додаткові цілодобові пункти обігріву. Роботу цих пунктів забезпечують міські служби та громадські організації, які опікуються безхатченками. За останні дні до пунктів на вокзалах звернулися понад 2 тисячі людей. 

Додаткові пункти обігріву працюватимуть, доки триватимуть сильні морози. А стаціонарних пунктів обігріву в Києві – понад 30. Функціонують вони з 1 грудня до 31 березня.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Питання від кількох ЗМІ. Вчора мери міст та урядовці підписали меморандум щодо тарифів на теплопостачання. Що саме прописано в цьому документі?

Ми – мери українських міст і містечок – добилися того, що тарифи на тепло в цьому опалювальному сезоні не збільшаться! Саме це закріплено в Меморандумі, підписаному між Асоціацією міст України, яка ініціювала такий документ, та Урядом.

 Ми також домовилися, що  теплопідприємства отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону. Уряд погодився компенсувати збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні.  Компенсація містам має відбутися до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК «Нафтогаз» та Асоціація міст спільно визначать фінансові джерела для такої компенсації. Та розроблять відповідні законодавчі інструменти.

 Хочу зазначити, що вперше за багато років до проблем теплоенергетики була прикута така увага. Звісно, підписання Меморандуму – це тільки перший крок, але він дуже важливий. Бо ситуація сьогодні складна. А вже в травні теплопостачальні підприємства мають перейти на роботу в умовах ринку природного газу.

 Для напівзбанкрутілих підприємств та зношеної інфраструктури це дуже серйозний виклик. Адже від роботи теплопостачальних підприємств залежить якість та надійність послуг для населення. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України: скликати Антикризовий енергетичний штаб, щоб розробити та затвердити комплексний план дій із фінансового оздоровлення підприємств теплоенергетичного комплексу. Щоб вони змогли стати повноцінними учасниками ринку газу. Я переконаний, ці питання мають бути пріоритетом у 2021 році як для місцевого самоврядування, так і для уряду.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу! І далі інформуватиму вас про події у столиці.

Одягайтеся тепло і будьте здорові!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]