Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 18 грудня (+повний текст, відео)

18 грудня 2020 року, 11:20

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- яку кількість киян, хворих на COVID-19, госпіталізували;

- про додаткове фінансування лікування хворих на COVID-19;

- скільки столичних шкіл та садків зачинені на карантин;

- як проходитимуть новорічні свята в столичних навчальних закладах.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади. У Києві за минулу добу виявили 1658 хворих на коронавірус. Померли 17 людей. Усього за період пандемії в столиці 1679 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання на сьогодні вже 98330.

Серед тих, хто захворіли: 895 жінок віком від 18-ти до 92-ох років. Та 53 дівчинки від чотирьох місяців до 17-ти років. А також 657 чоловіків віком від 18-ти до 100-та рокiв. Та 53 хлопчики від п’яти місяців до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 66 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 113 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за добу 442 людини. Усього коронавірус подолали 31215 мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 453. У Дніпровському – 275. Та в Деснянському районі – 196 випадків. І якщо кілька минулих днів кількість госпіталізованих дещо знизилася, то за останню добу знову сягнула більше ста пацієнтів.

У стаціонарах медзакладів міста сьогодні лікуються 2005 хворих на коронавірус. Із них 20 дітей. 1071 пацієнт – у важкому стані. Кисневу підтримку отримує 1361 людина. Під апаратами ШВЛ – 31 хворий. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – понад 48 відсотків.

Я хочу повідомити, що підписав розпорядження про скликання на 22  грудня позачергового засідання сесії Київради. На нього винесемо головне питання, яке треба вирішити оперативно. Щоб зекономлені нами кошти медичного бюджету, як ми пропонуємо, спрямувати на лікування хворих на COVID-19. Уже цього року. Йдеться про понад 400 мільйонів гривень.

Департамент охорони здоров’я, за моїм дорученням, уже підготував відповідний проект змін до програми «Здоров’я киян». І, я переконаний, що депутати Київради повинні підтримати таке рішення. Без зайвих зволікань і політизації важливої для порятунку людей проблеми.

Наступне. Щодо навчального процесу у столиці. На карантин зачинені на сьогодні 3 школи. На дистанційному навчанні перебувають 637 класів у 222-ох школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 907. Також хворіють понад 750 педагогів.

Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 144 групи у 122-ох садках. 5 садочків повністю зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках сьогодні – понад  56 відсотків.

Як бачите, ситуація в навчальних закладах потроху поліпшується. Але це не дає нам права послаблювати обмеження. Тому, нагадаю, що новорічні свята в дитсадках та школах столиці відбудуться без присутності батьків та гостей. І окремо в кожному класі чи групі. Таке рішення ухвалив міський Штаб із надзвичайних ситуацій. Так ми уникнемо скупчення людей у садках і школах та мінімізуємо ризики інфікування. Адже часто діти хворіють на коронавірус безсимптомно. Але передають вірус тим, із ким контактують. Я сподіваюсь на розуміння батьків. Та на чітке виконання рішення керівниками шкіл і садочків. Свята в навчальних закладах будуть. Але тільки для дітей!

 І трохи позитивної статистики. За минулий тиждень у столиці народилися 484 немовлят: 254 хлопчиків та 230 дівчаток. Серед них – 6 двієнь. Так що життя триває! І ми все подолаємо. Треба вірити в це. І поводитися обережно – дбаючи про своє здоров’я та здоров’я тих, хто поруч.

А зараз я відповім на запитання, що отримую від засобів масової інформації.

Питання від кількох ЗМІ. Сьогодні майже всі сили кинуті на боротьбу з коронавірусом. Чи не залишаються без допомоги лікарів інші пацієнти? Особливо ті, кому необхідне хірургічне втручання?

Повірте, столичні лікарі роблять все можливе, щоб надавати допомогу всім хворим. Щодо планових та невідкладних госпіталізацій. Дуже важливо, щоб усі розуміли: питання необхідності наприклад, оперативного втручання може вирішити тільки лікар. Він оцінює стан пацієнта і ухвалює рішення, чи потрібна операція негайно, чи можна її зробити згодом. Навіть, якщо життю людини нічого не загрожує, але операція попередить тяжкі наслідки для здоров’я та реабілітації – її обов’язково зроблять.

 Наприклад – хірургічні втручання з ендопротезування. Із одного боку, хворий суглоб, що потребує заміни, не становить загрози для життя. А з іншого – постійний біль та неможливість вільно рухатися призводить до страждань. Тож таких пацієнтів київські лікарі оперують.

Також в звичному режимі працюють онкологи. За 9 місяців цього року в Київському міському онкоцентрі лікування отримали понад 24 тисячі пацієнтів. Здійснили понад 4700 операцій. Хворі отримують хіміо- та променеву терапію.

 Не змінився і графік роботи столичних нейрохірургів та кардіохірургів. Наприклад, із початку 2020 року в Києві здійснили близько 2000 втручань на серці. Зокрема й тих, що роблять за допомогою найсучасніших технологій. Наприклад, на базі Олександрівської лікарні зробили 20 операцій із імплантації аортального клапану без розрізу грудної клітини – через стегнову артерію. Ця вартісна процедура (ціна одного  клапана – 900 тис. грн) для киян була безкоштовною. А кілька днів тому лікарі Олександрівської лікарні вже вдруге цього року успішно пересадили механічне серце.

Зазначу, що вартість такого «нового серця» – понад 4 млн грн. Але для пацієнта операція була безкоштовною – за рахунок міської програми «Здоров’я киян». Сьогодні пацієнт під пильним наглядом та опікою лікарів і почувається добре. Нагадаю, першу таку операцію в Олександрівській лікарні зробили в лютому цього року. І я тоді провідував чоловіка, життя якому врятувало механічне серце.

Це вся інформація на сьогодні. Добрих вам новин!

Будьте уважними до свого здоров’я. Та не нехтуйте правилами, що допомагають його зберегти!

Не хворійте! Бережіть себе!

 

 

 

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]