Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 3 лютого (+повний текст, відео)

03 лютого 2021 року, 11:03

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у лікарнях;

- скільки в столиці хворих на грип і ГРВІ;

- про навчальний процес у Києві;

- про доплати медикам;

- про вакцинацію киян.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Інформую вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

Спочатку – про коронавірус. У Києві за минулу добу виявили 330 хворих на COVID-19. Померли 15 людей. Усього за період пандемії у столиці 2392 летальних випадки від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 129164.

Серед тих, хто захворіли: 178 жінок віком від 18-ти до 89-ти років. Та 6 дівчаток від 2 до 16-ти років. А також 139 чоловіків віком від 18-ти до 89-ти років. Та 7 хлопчиків від двох років до 16-ти. Захворіли, зокрема, 9 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 32 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

І в нас, триває позитивна динаміка кількості тих, хто подолав коронавірус. За минулу добу в місті одужали ще 2370 людей. Усього вилікувалися від вірусу 73515 мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому районі – 73. У Дніпровському – 70. Та в Деснянському районі – 67 випадків.

Що стосується госпіталізованих: заповненість ліжок у комунальних медзакладах  сьогодні – майже 26 відсотків. У стаціонарах лікарень столиці лікуються 1035 хворих на коронавірус. Із них 2 дітей. У важкому стані – 704 пацієнти. Кисневу підтримку отримують 843 людини. Під апаратами ШВЛ – 25 хворих.

Хочу зазначити, що трохи зменшується кількість хворих, у яких лікарі діагностують грип та ГРВІ. За даними «Київського міського лабораторного центру МОЗ України», минулого тижня в столиці зареєстрували понад 10,5 тисячі хворих. Із них: більш як 7,5 тисячі дорослих та понад 3 тисячі дітей. Половина хворих дітей – шкільного віку. До медзакладів госпіталізували 573 людини, у тому числі – 14 дітей.

Тому ще раз закликаю всіх берегтися. Одягатися тепло. Дотримуватися елементарних правил. Не займатися самолікуванням! І при перших же ознаках хвороби – звертатися до лікарів.

Наступне. Ситуація з навчальним процесом у столиці – контрольована. На сьогодні в Києві працюють усі школи. Жодна не зачинена на карантин. На дистанційному навчанні перебувають 49 класів у 30-ти школах столиці. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 111. Також хворіють 94 педагоги.

У дитячих садочках тимчасово закрита 21 група у 21-му садку. Жоден садочок не закрили на карантин. Наповненість дітей у садках міста  – понад 60 відсотків.

Хочу також повідомити, що столичні медпрацівники вже отримують збільшені виплати з міського бюджету. Щомісячну безповоротну фінансову допомогу отримали понад 27700 осіб. Зокрема, понад 8 тисяч лікарів, майже 12 тисяч середнього медперсоналу та майже 7600 молодшого медичного персоналу.  Це медпрацівники 84-ох медичних закладів столиці.

Нагадаю, в бюджеті міста ми передбачили на 2021 рік майже 1,5 мільярди гривень на таку фінансову підтримку всіх медиків. Ми доплачували медикам і минулого року. Особливо важливо це стало після того, як, за медичною реформою, з квітня 2020-го медзаклади перейшли на фінансування Національної служби здоров’я.

Цього ж року, за моєї ініціативи, ми збільшили виплати. І тепер щомісяця лікарі отримують від міста 5000 гривень, медсестри – 4000, молодший медичний персонал – 2000 гривень. І ми продовжимо підтримувати і допомагати нашим медикам!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Чи формує КМДА списки охочих вакцинуватися від коронавірусу серед освітян та працівників інших сфер? Яка наразі кількість тих, хто хоче вакцинуватися? І чи багато людей відмовляються?

Керівникам столичних закладів охорони здоров’я доручено створити стаціонарні пункти щеплення та мобільні виїзні бригади. Зараз ми робимо все, щоб якнайшвидше підписати контракт на закупівлю вакцини від коронавірусу.

Переговори відбуваються непросто. Ви знаєте, що сьогодні у світі – дефіцит вакцини, бо виробники не встигають виготовляти її в законтрактованих обсягах. І я використовую всі свої іноземні контакти та зв'язки, всі можливі варіанти – для того, щоб забезпечити киян вакциною.

Що стосується списків тих, кого потрібно вакцинувати в першу чергу. Сьогодні, за наказом Міністерства охорони здоров’я, Консультативно-діагностичні центри міста розпочали верифікацію цільових груп для вакцинації від коронавірусу. І на базі цих даних ми будемо складати списки людей, яким буде запропонована вакцина. Тому говорити, скільки киян відмовляється – поки зарано.

Підкреслю. Ми повинні упередити масове поширення хвороби. Захистити, насамперед, уразливі категорії населення та людей, від роботи яких залежить життєдіяльність міста! Це, насамперед, – лікарі, працівники соціальних служб, сфери освіти, фахівці комунальних підприємств критичної інфраструктури, люди похилого віку.

Хочу зазначити, що на найближчому засідання Київради – 11 лютого – ми плануємо внести зміни до міської цільової програми «Здоров’я киян» на 2020-2022 роки. І виділити 140 млн грн на вакцинацію від COVID-19 у столиці.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую за увагу! І буду далі інформувати вас про важливі події та процеси в місті.

Будьте уважними до свого здоров’я! Бережіть себе!

До зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]