Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

ОСББ «Оберіг на Позняках» започатковує практику розподільного обліку комунальних послуг

29 січня 2018 року, 16:06

Співвласники будинку № 16 на проспекті Бажана у Дарницькому районі, де створено ОСББ «Оберіг на Позняках», самостійно розробили методику розподільного обліку комунальних послуг для власного будинку, затвердили її на загальних зборах співвласників, погодили з теплопостачальною організацією і, за словами голови правління ОСББ Валерія Нікітченко, вже офіційно отримали згоду цієї компанії на забезпечення такого обліку.

Запровадження роздільного обліку передбачає встановлення приладів-розподілювачів тепла, які використовуються для визначення частки споживання теплової енергії окремим опалювальним приладом, що дозволить кожному співвласнику, регулюючи тепло у власній квартирі, впливати на розмір плати за послугу теплопостачання і відповідно отримувати справедливий облік фактично спожитого тепла.

У поточному році проект модернізації системи опалення у будинку № 16 на проспекті Бажана, який передбачає ряд інноваційних заходів, зокрема, встановлення розподілювачів теплової енергії на всіх джерелах тепла у цьому будинку, є учасником міського конкурсу проектів із реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках Києва, в яких створено ОСББ. Тобто реалізувати зазначений проект заплановано на умовах співфінансування «70/30», де 70% вартості робіт – кошти міського бюджету, а 30% – кошти співвласників.

«Важливо розуміти, що максимального економічного ефекту можна досягти за умови комплексного впровадження енергоефективних заходів, і справжня економія неможлива без ведення обліку комунальних послуг. Сьогодні у Києві рівень оснащення загальнобудинковими приладами обліку житлових будинків, які мають централізоване опалення (з урахуванням будинків, де відсутня технічна можливість на монтаж вузлів обліку) складає 97,2%, роботи у цьому напрямі продовжуються. Поряд із тим, Київ рухається в напрямі забезпечення максимально справедливого обліку комунальних послуг. Досягти такого результату можливо саме завдяки розподільному обліку. Надзвичайно приємно, що активні співвласники будинку № 16 на проспекті Бажана, наскільки нам відомо, першими в Україні зробили крок до розподільного обліку тепла», – зазначив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

Загалом будинок на проспекті Бажана, 16 можна назвати лідером у впровадженні енергоефективних заходів. Нагадаємо, що ОСББ «Оберіг на Позняках» який отримав найбільший в Україні кредит на втілення енергоефективних заходів, уже третій рік поспіль бере участь у міській програмі співфінансування «70/30». Насамперед, співвласники цього будинку прийняли рішення замінити у місцях загального користування вікна й двері, освітлення – на енергозберігаюче, утеплити фасад. Будинок великий – на 420 квартир, тому загальна вартість робіт у 2017 році тут була рекордною – 31,3 млн грн (21,6 млн – частка міста, ще 9,7 млн – частка, зібрана мешканцями-членами ОСББ).

Як зазначив голова правління цього ОСББ Валерій Нікітченко, після здійснення комплексу всіх запланованих енергозберігаючих заходів очікується економія на оплаті комунальних послуг близько 70%.

«У Києві енергозбереження залишається пріоритетним напрямом розвитку галузі житлово-комунального господарства, тож ми закликаємо киян брати приклад зі співвласників будинку № 16 на проспекті Бажана. Варто пам’ятати, що немає нічого неможливого. Ваш будинок – ваша спільна власність, і яким йому бути вирішують саме співвласники вашого будинку. Місто й надалі сприятиме співвласникам у впровадженні необхідних заходів, які дозволяють зробити будинки енергоефективними та комфортними для проживання», – звернувся до киян Дмитро Науменко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]