Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Понад 120 столичних медиків пройшли тренінговий курс Ізраїльської коаліції травми з реагування та надання психологічної допомоги

26 жовтня 2023 року, 17:00

Понад 120 столичних медиків пройшли тренінговий курс із реагування та надання психологічної допомоги під час стресових обставин від фахівців Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition). Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що такі заняття відбуваються за сприяння Центру стресостійкості Києва в межах меморандуму про співпрацю, який Київ підписав із Israel Trauma Coalition.

Програми стресостійкості, за якими фахівці коаліції працюють із нашими лікарями, дають змогу за доволі невеликий проміжок часу не лише глибше зрозуміти природу стресу та види протидії йому, а й опанувати практичні прийоми і методики, розраховані на самодопомогу та надання першої психологічної допомоги іншим під час травматичних подій.

Директорка профільного Департаменту розповіла, що серед іншого лікарі вивчають питання профілактики професійного вигорання; відновлення резильєнтності, протидії кризовим і надзвичайним ситуаціям; роботу з мотивацією пацієнта та подолання опору до призначеного лікування; способи повідомлення «гіркої звістки». Також медики опановують прийоми поведінки з нестабільними, агресивними пацієнтами, знайомляться із профілактикою суїцидальних ризиків, протоколами реагування в екстрених ситуаціях тощо.

Кандидатів для навчання відбирають серед лікарів, які мають найчастіший безпосередній контакт із пацієнтами: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медиків «швидкої» та, безумовно, медиків, що надають допомогу пораненим. Основний же критерій відбору – бажання навчатися та готовність впроваджувати нові знання у своїй щоденній практиці.

Заняття проходять в онлайн-форматі двічі на тиждень. Крім того, у столиці вже був проведений перший в Україні триденний офлайн-інтенсив для медиків Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Координатор навчального медичного проєкту Israel Trauma Coalition Ігор Мішунін зазначив, що така практика очних семінарів фактично поклала основу для проведення цієї роботи в Україні.

«Ми переконані в необхідності та актуальності для українських медиків оволодіння знаннями із психологічної допомоги та самодопомоги. А за кілька місяців проведення тренінгів переконалися і у великій особистій зацікавленості зі сторони київських медпрацівників. Мабуть, уже можна сказати, що зараз формується кістяк залучених до цього процесу та мотивованих щодо власного розвитку спеціалістів. Які в майбутньому не лише використовуватимуть набуті навички, а й передаватимуть їх своїм колегам. Сьогодні, попри те, що в обох наших країнах йдуть війни, плани щодо такої співпраці не змінилися. І це зайвий раз доводить правило, із якого ми починаємо знайомство на наших тренінгах: життя триває попри зовнішні фактори! У будь-яких, навіть найскладніших обставинах, людина мусить пам’ятати про його безперервність та знаходити ресурси для того, щоб продовжувати жити», – зауважив він.

Як зазначила Валентина Гінзбург, наразі у столиці приділяється окрема увага створенню належних умов для того, щоб медики опанували навички психологічної допомоги. Зокрема, з вересня на базі КНП «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ»» для працівників закладів охорони здоров’я запроваджено тренінги з питань надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки під час кризової ситуації і травматичних подій.

«Досвід ізраїльських фахівців та можливість ним скористатися – неоціненні. Адже сьогодні ми не можемо говорити про повноцінне надання меддопомоги без урахування фактору психічного здоров’я. Вдосконалення фахових навичок у цьому питанні – повноцінна ланка процесу безперервної професійної освіти. Ми дуже сподіваємось, що співпраця продовжуватиметься та набуде розвитку. Дякуємо Israel Trauma Coalition і сподіваємось на швидке відновлення миру в наших країнах», – акцентувала Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, що у вересні також київські освітяни пройшли навчання за програмою Ізраїльської коаліції травми з надання першої психологічної допомоги учасникам освітнього процесу. Окрім цього, підготовку за програмою стійкості пройшли і столичні енергетики.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]