Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Дбати про власне ментальне здоров’я необхідно не менше, аніж про фізичне – Валентина Гінзбург

10 жовтня 2023 року, 16:12

В умовах повномасштабної війни важливо дбати про власне ментальне здоров’я не менше, аніж про фізичне. На цьому у Всесвітній день психічного здоров’я наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, наразі українці так чи інакше відчувають тривогу, розгубленість чи непевність. Переживання за майбутнє, за своїх рідних, дітей чи батьків – не прояв слабкості, а звичайна реакція людської психіки. І абсолютно нормально потребувати і приймати допомогу ззовні, зокрема звертатися до фахівців.

«На державному рівні наразі впроваджено Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?». Її мета – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан. Це корисний ресурс для кожного, хто розуміє, що для людини ментальне здоров’я не менш важливо за фізичне», – сказала Валентина Гінзбург.

Також вона розповіла, що з перших днів повномасштабної агресії рф у столиці організували надання психологічної та психотерапевтичної допомоги телефоном. А з червня 2022 року у столиці розпочав роботу Київський Міський Кризовий Центр «Соціотерапія».

«У центрі допомагають тим, хто пережив окупацію або евакуацію; перебував у зоні бойових дій; людям, яких переслідують обсесивні або суїцидальні думки; тим, хто пережив втрату близької людини, став жертвою фізичного / сексуального насильства або свідком насильницьких дій над іншими. Ця програма Кризового центру розрахована на 4 тижні перебування в закладі. Проживання, харчування та допомога – безкоштовні», – відзначила Валентина Гінзбург.

Вона запевнила, що наразі в столиці можна отримати фахову психологічну, психотерапевтичну та психіатричну допомогу як стаціонарно, так і амбулаторно. Для цього, окрім кризового центру, можна звернутися до одного зі спеціалізованих закладів: КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія», КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги», або до свого сімейного лікаря.

Директорка Департаменту окремо зауважила, що в умовах сьогодення будь-який лікар, незалежно від своєї основної спеціалізації, має володіти навичками психологічної допомоги, щоб надати її пацієнтові в разі такої потреби. Тому в Києві наразі активно проводиться робота щодо створення умов для опанування таких знань і вмінь столичними медиками.

Так, КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» у вересні запровадило тренінги з надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки під час кризової ситуації та травматичних подій для працівників закладів охорони здоров’я. Упродовж першого місяця навчання вже пройшли лікарі різних спеціальностей: хірурги, травматологи, ортопеди, судинні та торакальні хірурги, реабілітологи, які зокрема працюють із пораненими військовослужбовцями. Наразі триває набір другої групи.

Окрім того, на базі Клінічної лікарні «Психіатрія» проведено додаткову підготовку із вдосконалення навичок надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки військовослужбовцям і постраждалим внаслідок війни. Такий поглиблений курс вже пройшли 14 працівників КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія», КНП «Київська міська наркологічна клінічна лікарня «Соціотерапія» та КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги».

Також столичні лікарі навчаються і в іноземних колег. Так, у травні започатковано співпрацю з Ізраїльською коаліцією по роботі з травмою (ITC). У межах співробітництва близько 70 медиків Центру екстреної медичної допомоги, амбулаторних та стаціонарних закладів охорони здоров’я пройшли двомісячний онлайн-тренінг із психологічної підтримки. Наразі навчаються ще 50 лікарів. Зокрема тренери ITC провели заняття для працівників «швидких», де навчали дієвих прийомів з опанування себе у кризових ситуаціях.

«Допомогти собі, підтримати близьку людину – наразі такі навички не менш необхідні, ніж вміння надати першу долікарську допомогу. І вкрай важливо навчитися дослухатися до власного «я» та вчасно звернутися за допомогою до фахівця, а не заганяти себе у глухий кут тривожності, панічних станів і депресії. Для цього є безліч програм, реалізованих державою та містом, а також різноманітними неурядовими організаціями й фондами. Подбайте про себе і близьких вам людей. Адже тільки фізично та ментально здорові ми зможемо вибороти мир та відбудувати нашу Україну», – підкреслила Валентина Гінзбург.

Ресурси, що допоможуть підтримувати ментальне здоров’я:

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]