Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Понад 90 об’єктів комунальної власності повернуть зі сфери безоплатного користування державних органів, установ і організацій  

08 липня 2021 року, 13:39

Київрада визначила перелік нерухомого майна комунальної власності, яке буде повернуто зі сфери управління чи іншого безоплатного користування державних органів, установ і організацій. Таке рішення підтримали сьогодні 78 депутатів. Як повідомив заступник голови КМДА Олександр Харченко, загалом передбачено повернення 91 об’єкта.

За його словами, місту необхідно врегулювати відносини у сфері використання майна територіальної громади Києва відповідно до нового законодавства. Адже, згідно із законом про оренду державного і комунального майна, користування комунальним майном на безкоштовній основі є недопустимим.

До 31 грудня 2021 року для державних органів, установ і організацій, що користуються нерухомим майном столичної громади, застосовуватиметься орендна плата в розмірі 1 грн на рік. Таке рішення пов’язано з тим, що у бюджетуванні державних установ на 2021 рік не було закладено відповідних витрат. А вже з 1 січня 2022 року діятимуть нові умови: державні установи матимуть платити ринкову вартість за оренду комунальних приміщень – 3% від оціночної вартості.

 «Запровадження оплатного користування приміщеннями спонукатиме державні органи до більш раціонального використання комунального майна. Зокрема, це може привести до часткового вивільнення приміщень, які ми зможемо виставити на відкритий ринок. Якщо наші очікування виправдаються, бюджет Києва отримає додаткові надходження. Адже якщо офісні приміщення використовуються не державними, а приватними учасниками, то ставка орендної плати визначатиметься на відкритому конкурсі і може бути в 5 і більше разів вищою. І це відчутна різниця», – прокоментував заступник голови КМДА Олександр Харченко.

За його інформацією, місто дотує державу мінімум на 90 млн грн на рік шляхом безкоштовного надання в оренду нерухомого майна столичної громади. Ці ж приміщення Київ може надавати в оренду комерційним установам на основі проведення відкритого конкурсу. У такому випадку місто отримуватиме до бюджету більше ніж 200 млн грн на рік.

Додатково.

Унаслідок особливого статусу Києва як столиці України значна частина приміщень, які належать територіальній громаді міста, використовується як майнова база для розташування державних установ і організацій. Для них визначено річний розмір орендної плати за використання комунального майна – 3% від ринкової вартості відповідних приміщень. Пільгами користуються державні навчальні заклади у сфері охорони здоров’я, державні періодичні видання і телерадіоорганізації, державні позашкільні і дошкільні навчальні заклади, які сплачують лише 1 грн на рік. Проте чимало державних установ взагалі не сплачують за оренду.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]