Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (відео + повний текст)

20 березня 2020 року, 11:04

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID 19). 

Повний текст під відео.

 

Доброго дня!

Вітаю всіх представників ЗМІ, всіх тих,  хто нас зараз дивиться. 

Я хотів би проінформувати киян про ситуацію в нашому місті.

Столиця продовжує жити в суворих умовах обмежувальних заходів.

За минулу добу, на жаль, в Києві зареєстрований ще один випадок захворювання на коронавірус.

Тобто, в  столиці на сьогоднішній день три підтверджених випадки. Останній – виявили вчора. Це – 50-річний киянин, який нещодавно відвідував Швейцарію. Спочатку чоловік зробив тест в одному із приватних медичних закладів столиці. Але центр не повідомив про позитивний тест пацієнта ні Міністерство охорони здоров’я, ні Центр громадського здоров’я. Діагноз підтвердила і надала інформацію про це державним органам України одна з німецьких лабораторій.

Зараз хворий перебуває вдома, на самоізоляції. І отримує лікування під наглядом лікарів.

На сьогоднішній день, хочу вас проінформувати, що протестовано на коронавірус 291 киянина. Для того, щоб не створювати ажіотаж, розуміючи потужності, ми робимо тести виключно за рекомендаціями лікарів, які можуть встановити всі ознаки захворювання на коронавірус.

По Україні статистика невтішна. Вірус, на жаль, розповсюджується.

На сьогодні  в Україні 26 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу. Троє людей померли.

Тільки за минулу добу в Чернівцях зафіксували 5 нових випадків хвороби!

Ще раз хочу наголосити: обмеження ввели не просто так. Ситуація надто серйозна!

Ми всі з вами повинні виграти час! Щоб якнайменше людей захворіло. Щоб вчені винайшли вакцину і ліки від цієї страшної хвороби, що охопила світ.

Не розцінюйте загрозу як далеку страшну легенду!  Ми не знаємо скільки насправді серед нас інфікованих людей. Вони можуть не захворіти самі, але переносять інфекцію!

Дбайте, будь ласка, про свою безпеку та безпеку людей, які вас оточують!

Залишайтеся вдома! Обмеження - це не відпустка чи канікули! Не треба вести дітей на майданчики чи самим гуляти вулицями!

Коли є потреба вийти в магазин чи аптеку, допоможіть одиноким літнім людям, що мешкають поруч. Купіть їм продукти чи необхідні ліки.

Ми повинні бути як ніколи консолідованими в протистоянні загрозі, що виникла.

Зазначу, що служби таксі BOLT та UBER висловили готовність безкоштовно перевозити медичних працівників, які їдуть на роботу та з роботи. Зараз міська влада опрацьовує з головними лікарями медзакладів механізм втілення цієї ініціативи.

Компанія «Епіцентр» благодійно надала місту 100 тисяч медичних масок. Також, як я говорив раніше, вчора в місто надійшли 62 тисячі масок, що ми замовили раніше.

Ще 100 тисяч масок чекаємо, поки відіш’ють підприємства, з якими ми домовилися.

Замовив Київ маски і закордоном.

Я дуже вдячний соціально-відповідальному бізнесу, що сьогодні нам допомагає! Це виклик для всіх нас.

Також хочу повідомити, що ми забезпечили сімейних лікарів та службу невідкладної допомоги швидкими тестами. І вони – за медичними показниками – зможуть оперативно робити діагностування пацієнтам на дому.

Це допоможе оперативніше підтверджувати або виключати діагноз на коронавірус. І людям не потрібно буде їхати до лікарні. А тільки зв’язатися зі своїм сімейним лікарем.

Київ розпочав акцію на підтримку Італії. Багато хто з вас міг бачити, що ми встановили вздовж Хрещатика прапорці України та Італії. 

Відсьогодні три вечори поспіль – з п’ятниці до неділі, - будівлю мерії підсвічуватимуть у кольори італійського прапору. На знак солідарності наших країн у боротьбі з пандемією, яку долає сьогодні світ. Ситуація в Італії - трагічна. Але італійські лікарі, рятувальні служби – показують сьогодні справжню відвагу і непохитність у виконанні своєї професійної місії.

Ми хочемо висловити своє підтримку Італії, свою підтримку італійському народу!

А тепер я відповім на запитання ЗМІ, що отримав.

Перше питання від ТРК Україна: Яким чином вирішується питання з доставкою медиків до робочих місць?

Ми розробляємо маршрути довезення до робочих місць медиків та інших фахівців, які забезпечують життєдіяльність міста. Це буде комунальний транспорт та транспорт підприємств, де працюють ці люди.

Вище я вже сказав про служби таксі, що зголосилися допомогти.

Також вдячний киянам та мешканцям області, які самоорганізовуюються і безкоштовно підвозять на своїх авто медиків на роботу.

Наступе питання від UA: Перший: Чи дозволено проводити служби в церквах під час карантину?

Я зустрічався та звертався до представників всіх конфесій убезпечити людей та дотримуватися необхідних обмежень. Церква в нас відділена від держави, але в такі часи повинна, я переконаний, дотримуватися заходів, які запроваджує влада, щоб не наражати людей на небезпеку.

Наскільки я знаю, глави кількох церков вже закликали своїх вірян молитися вдома.

Наприклад, Українська греко-католицька церква також дозволила своїм парафіянам не ходити на богослужіння через загрозу поширення коронавірусу. Та транслює богослужіннях на радіо, телебаченні чи в інтернеті.

А Вселенський патріарх Варфоломей благословив припинення служб у  парафіях до кінця пандемії. 

Питання від Обозреватєля: Чи можна докладніше дізнатися про наявність у лікарнях апаратів штучної вентиляції легень. Ви сказали, що купили два для аеропортів. А в лікарнях вони є?

Можливо ви не коректно зрозуміли. Ми придбали дві експрес-лабораторії для діагностування коронавірусу. Їх закупили, щоб встановити в аеропортах «Бориспіль» та імені Ігоря Сікорського. Але, оскільки аеропорти наразі закриті, то ми передаємо це обладнання в Олександрівську лікарню та міську лікарню №9. 

Ці пересувні лабораторії дають більш достовірний результат та можливість здійснити діагностику за допомогою забору слини. Результат тесту приходить за 40 хвилин, його достовірність майже 99 відсотків.

Щодо апаратів штучної вентиляції легень, ще раз наголошу: у нас їх уже понад 300! Половина апаратів – в інфекційних відділеннях визначених базових лікарень.

Також вчора ми передали медзакладам столиці 39 нових карет швидкої допомоги, які закупило місто. Вони оснащені сучасним обладнанням, в тому числі і апаратами штучної вентиляції легень.

Питання від кількох ЗМІ: Де, чим та наскільки часто у Києві дезінфікують міський транспорт. Хто за цим стежить?

Дезінфекція громадського транспорту Києва – автобусів, тролейбусів, маршруток – відбувається кілька разів на день. Обробляють також зупинки, пішохідні переходи, мости і дороги. 

Дезінфікують і під’їзди житлових будинків та ліфти в них.

Для обробки використовують понад 10 найменувань дезінфікуючих засобів. – Зокрема, тентамін, санідез, хлор, септональ та інші.

Запитання від ICTV: Чи буде збільшено кількість громадського транспорту в Києві?

Місто запропонувало приватним перевізникам, що через запровадження обмежень не здійснюють приміські та міжміські рейси, вийти на маршрути в столиці.  В результаті вчорашніх переговорів, сьогодні виїхали в Києві 200 додаткових маршруток.

Також ми змінили маршрути, що раніше підвозили людей до метро. Деякі з них подовжили. Більше транспорту пустили в спальні райони. Але, бачимо що людей їздить таки багато.

Тому я хочу ще раз звернутись до кожного з киян: будь ласка, якщо у вас немає гострої необхідності виходити – залишайтеся вдома! Користуючись громадським транспортом ви автоматично потрапляєте в групу ризику.

Ми закликаємо людей, і насамперед похилого віку, залишатися вдома. Люди не чують! І продовжують порушувати обмеження.

Сьогодні громадський транспорт, перш за все, для медиків, поліції, рятувальників та людей, які працюють на підприємствах, що забезпечують життєдіяльність міста!

Всі інші мають залишатися вдома!  Не недооцінюйте ризики. Будь ласка, будьте обережні!

Наступне питання, яке часто нам задають: Чому нема масок, перчаток та дезінфекторів в аптеках?

Я розумію, що ситуація дуже складна. Масок в аптеках немає. І перший ажіотаж створили ті, хто на цьому намагався заробити.

Я вже казав, в столицю надійшли 62 тисячі медичних масок, що придбало місто. Наступного тижня ми розраховуємо отримати ще понад 100 тисяч масок, виготовлення яких замовили на українських підприємствах. Їх шиють зараз. Ще 100 тисяч масок місту передав соціально відповідальний бізнес. Також ми замовили маски за кордоном.

Шалений ажіотаж не тільки в Києві, а й у всьому світі. І ви всі це бачити з інформації в ЗМІ.

Щодо дезінфекторів – ми також їх замовили. Їх виготовляють. А медичні рукавички сьогодні є в комунальних аптеках «Фармація».

Ще одне питання: Які кошти сьогодні спрямовує місто на боротьбу з коронавірусом. І на що саме?

Ми виділили 260 мільйонів гривень з резервного фонду бюджету столиці. Основні спрямовані на закупівлю необхідного обладнання, ліків та засобів індивідуального захисту для лікарень Києва.

Ми закуповуємо апарати штучної вентиляції легень. Замовили ще 30 таких апаратів.

А також 10 апаратів тест-систем, маски, захисні костюми, халати для медиків.

Хочу також звернутись до кожного з вас.

Будь ласка, будьте обережні. Це стосується вашого здоров’я. Це стосується здоров’я оточуючих.

Ми бачимо як зверхньо ставилися до цієї проблеми ще декілька тижнів тому в Італії, Іспанії, Німеччині. Зараз, не зважаючи на те, що рівень медичного обслуговування в цих країнах достатньо високий,  кількість хворих спричинили колапс в медичній системі і, на жаль, лікарі в цих країнах не можуть надати допомогу всім тим, кому ця допомога потрібна.

Тому я звертаюсь до вас, до кожного з киян – будь ласка, будьте обережні.

Будь ласка, сприймайте ті поради, які ми даємо вам, достатньо серйозно.

Ми повинні зробити все, аби спалахів інфекції не відбувалося.

Ніхто не може дати гарантію, що серед нас не знаходяться люди, які ще не відчувають, що вони захворіли і можуть когось заразити. Але наше завдання – зробити все, для того, щоб поширення цієї інфекції не було.

Ми будемо і далі щодня інформувати про ситуацію, яка складається в нашому місті, про ті заходи, які ми вживаємо.

Будь ласка, слідкуйте за офіційною інформацією і сприймайте її серйозно.

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]