Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

17 квітня 2020 року, 10:53

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

 

Повний текст виступу:

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 61 людину.

З них – 7 медиків.

Загалом у Києві вже 705 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Захворіли:

31 жінка віком від 20-ти до 97-ти років.

28 чоловіків – від 19-ти до 71-го року. Та двоє хлопців, яким по 12 років.

У Києво-Печерській Лаврі зареєстрували ще 7 випадків захворювання.

До лікарень столиці госпіталізували 16 пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Зазначу, що в столиці від коронавірусу на сьогоднішній день вилікувалися 30 людей.

 Хочу повідомити, що комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення про запровадження карантину на всій території Іонінського монастиря. Там теж раніше виявили кількох хворих і зараз працюють медичні бригади. Оглядають служителів монастиря.

Ще раз підкреслю: в святкові дні в столиці буде посилений контроль за дотриманням обмежувальних заходів, зокрема, біля храмів!

Представники поліції, муніципальної варти та муніципальної охорони спільно патрулюватимуть території перед церквами та публічні місця і зони відпочинку.

Із завтрашнього дня буде обмежений доступ і до міських кладовищ. Виключення стосується тільки поховань – з дотриманням норм, встановлених на час карантину.

Також нагадаю, що від учора посилили контроль на в’їздах у столицю. Водіям та пасажирам транспорту на основних в’їздах до Києва виміряють температуру.

Авто, що прямують у місто, і в яких більше трьох людей, перевіряють медики та правоохоронці.Такі обмеження діятимуть до 22:00 неділі 19 квітня.

За вчорашній день на в’їздах, де стоять пости, зафіксували 40 осіб, у яких виявили підвищену температуру тіла. Шістьох з них оглянули медики швидкої допомоги, яку викликали.

Ніхто з цих людей у місто не в’їхав. Їм рекомендували повернутися додому, самоізолюватися та звернутися до лікарів.

Щодо повітря в столиці. Вчора містом пронеслася спочатку піщана буря, а потім опустився смог. Було багато різної інформації і коментарів щодо нових пожеж в Чорнобильській зоні. Та щодо підвищення радіаційного фону в столиці.

Вночі – мити вулиці – виїхали спецавто «Київавтодору». У зв’язку із задимленістю в місті в ці дні ми збільшуємо маршрути і кількість поливо-миючої техніки на вулицях Києва.

Сьогодні рано вранці я поїхав у зону відчуження. Пожежі, що вчора там знову виникли, практично потушили. Вогнищ займання зараз немає. Є тління на деяких ділянках. – Там продовжують працювати пожежно-рятувальні бригади. Зокрема, і з Києва.

Фахівці моніторять ситуацію. Авіація оперативно реагує на потенційні вогнища.

Радіаційний фон в зоні відчуження нижчий за допустиму норму. І становить 0.12 мікрозівертів.

За висновками рятувальників, значна частина задимлення в Києві є наслідком пожеж не тільки в зоні відчуження. – А й пожеж у Київській області, в напрямку Житомира. Звідти зараз дме вітер на столицю.

Зараз – невеликий репортаж з Чорнобильської зони.

ВІДЕО

А тепер я відповім за запитання ЗМІ.

 Питання від кількох ЗМІ

Вчора столицею пронеслася піщана буря. Екологи якось пояснюють це явище? Пориви вітру наробили багато лиха. Свідки бачили, як щось впало на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту. Якої шкоди завдала стихія?

Екологи пояснюють такі явища змінами клімату: суха осінь, безсніжна зима, відсутність звичної норми опадів. Як наслідок – повітряна ерозія ґрунтів, зниження рівня ґрунтових вод. Це – причини утворення пилу, який у столицю приніс сильний вітер. – Що сягав у середньому 22 кілометри на годину. А пориви його були сильнішими.

Ми не звикли до таких погодних стихій. Але вони трапляються все частіше.

Рятувальні служби столиці розробили правила безпеки для таких випадків. Так, усі вікна будинків мають бути щільно зачиненими. За можливості, залишайтеся вдома. Якщо ви опинилися на вулиці, тримайтеся подалі від рекламних щитів, ліній електропередач та дерев.

Не паркуйте авто поблизу дерев та стовпів.

Щодо Подільсько-Воскресенського мосту. Через сильний вітер впали конструкції, зведені для робіт з антикорозійного захисту конструкцій арки мосту.

На щастя – ніхто не постраждав. Також не пошкоджений сам міст. Зараз тривають роботи з відновлення конструкцій.

Питання від СТБ

Через процедуру перевірки температури на основних артеріях, які ведуть в Київ утворилися величезні затори. Чи розглядає міська влада варіант збільшення пунктів замірювання, аби уникнути цієї проблеми?

Я вище вже торкнувся цієї теми.

Зазначу, що ми завчасно попередили про посилення обмежень на в’їздах у Київ у передсвяткові та святкові дні.

Але, не всі дослухалися... І затори, справді, були.

Від учора на дев’яти в’їздах до Києва чергують представники Нацгвардії, МНС та медики. І всі автомобілі, де перебуває троє і більше осіб, зупиняють для вимірювання температури.

Ми вже не вперше закликаємо людей не виїжджати без нагальної потреби. Залишатися вдома.

Подивіться, що сталося у сусідній Білорусі. Там ще тиждень тому проводили масові зібрання, фестивалі та спортивні змагання. А на вчора – вже понад 4 тисячі інфікованих. Більше, ніж в Україні. І вірус стрімко розповсюджується.

Тому не нехтуйте правилами! І якщо вам довелося поїхати у справах в Київ – перед контрольним пунктом доведеться трохи почекати.

Ми робимо це для того, щоб врятувати здоров’я та життя людей.

Щоб після Великодніх свят не сталося вибуху хвороби. Щоб швидше ми пройшли цю кризу і послабили та зняли обмеження.

Нагадаю. Якщо на посту на в’їзді в Київ у людини виявляють температуру вищу за 37,5 градусів, – її відправляють на самоізоляцію. А якщо температура 38 і вище – викликають швидку. Також медики можуть зробити експрес-тест на коронавірус.

Питання від телеканалу ICTV

Скільки людей з пневмонією протестували на коронавірус в Києві? Скільки людей, які раніше хворіли на пневмонію та ОРЗ в Києві перевірили на коронавірус? Скільки нових хворих виявили після таких перевірок?

Три тижні тому в усіх медзакладах столиці розпочали обов’язкове тестування всіх хворих на різні види пневмонії.

Сьогодні з діагнозом пневмонія лікуються понад 400 хворих. У всіх пацієнтів вже відібрали зразки для ПЛР-тестів.

Загалом за цей час цю процедуру пройшли вже понад півтори тисячі пацієнтів.

Майже 300 виявилися хворими на коронавірус.

Як зазначають лікарі, далеко не всі випадки пневмонії – це наслідки ускладнень від коронавірусу.

Але, якщо ви відчуваєте недомагання. Якщо у вас температура та вам складно дихати – одразу звертайтеся до лікаря. Чим раніше вам призначать лікування, тим менше ризиків отримати ускладнення чи заразити людей, які поруч.

Я ще раз хочу звернутися до киян та всіх українців!

У Великодні свята залишайтеся вдома. Не йдіть до церкви, не йдіть у гості чи гуляти в парки!

Святкуйте з найріднішими! Бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]