Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

19 червня 2020 року, 11:24

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

- скільки хворих на коронавірус та пневмонію перебувають у столичних лікарнях;

- про нові випадки захворювання на коронавірус серед освітян;

- скільки міських пляжів готові до безпечної роботи;

- який контроль за дотриманням норм безпеки в громадському транспорті та на продовольчих ринках;

- скількох порушників правил паркування оштрафували за час карантину.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію та події в столиці.

Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу виявили захворювання на коронавірус, збільшилась на 92 людини. Один випадок – летальний. Усього від коронавірусу померли 96 мешканців нашого міста.

На сьогодні в столиці вже 4176 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 49 жінок віком від 20-ти до 92-ох років. Та 4 дівчинки – від 11-ти до 16-ти років. 37 чоловіків віком від 19-ти до 84-ох років. І двоє хлопчиків, яким 10 місяців та 4 роки. До лікарень столиці госпіталізували 7 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 46 людей. Усього коронавірус подолали 1332 мешканці столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Солом’янському районі – 14. Оболонському – 13. Святошинському районі – 12 випадків. Та в Подільському районі – 11.

Хочу зазначити, що в лікарнях міста з діагнозом коронавірус перебувають 222  пацієнти. У тому числі 7 дітей. Та 57 людей – з підозрою на COVID-19. Зокрема, і 5 дітей. 47 хворих – у важкому стані. Троє з них підключені до апаратів штучної вентиляції легень.

Запалення легень у стаціонарах лікують 420 пацієнтів. Тільки за минулу добу з цим діагнозом госпіталізували 62 людини. Зазначу, що з’являються нові випадки захворювання на коронавірус  серед освітян.

Зокрема, за останній тиждень по одному випадку виявили в школах №№ 270, 212, 282 та в ліцеї № 51. А також у школі № 235 та новий випадок – у школі № 197. Там скрізь захворіли вчителі. У школі № 308 на коронавірус захворів завуч. Там усіх працівників, оскільки багато було контактних, відправили на самоізоляцію.

Я вдячний, що держава прислухалася до нашої позиції. І учням, які не збираються цього року вступати в українські вищі навчальні заклади, дозволили не складати ЗНО. Ті ж, хто вступатимуть до вишів, матимуть змогу пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Це – виважене рішення в нинішній ситуації. Бо безпека і здоров’я наших дітей – головне!

Наступне. Хочу також повідомити, що міські пляжі відкрили для купання. Цього року паспорти готовності отримали 12 пляжів та 20 зон відпочинку без купання. Які саме – можна ознайомитися на сайті комунального підприємства «Плесо».

Держпродспоживслужба провела лабораторні дослідження води. Перевірили і якість питної води в фонтанчиках на пляжах. Нагадаю, що за останні кілька років ми оновили 6 міських пляжів. Щоб рівень відпочинку в Києві був на належному рівні.

Київські пляжі стають і більш доступними для людей з інвалідністю. Вже на восьми з них розміщені спеціальні крісла-амфібії. А персонал знає, як допомагати громадянам з інвалідністю. На кожному сертифікованому пляжі працюють рятувальні пости. 

Пам’ятаєте, минулого року говорили, що місто завозить пісок з Багам? Це добре, що пісок з Дніпра так виглядає! На пляжах столиці його просіюють за допомогою  спеціальних машин, які закупило наше місто.

І ще. Відкриття пляжів – це черговий тест на свідомість для киян. Бо коронавірус нікуди не подівся. І на пляжах теж треба дотримуватись елементарних правил безпеки – соціальна дистанція, санітайзери.

Зазначу, що цього року зросла кількість київських пляжів, що отримали міжнародну відзнаку «Блакитний прапор». Це значить, що вони відповідають більш як 30-ти вимогам якості і безпеки. Учора такий «Блакитний прапор» підняли на пляжі «Троєщина». До цього відзнаку отримали ще 7 міських пляжів.

Пропоную подивитися коротке відео з пляжу «Троєщина».

ВІДЕО

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від видання «Голос України». Чи роблять водіям громадського транспорту тести на коронавірус? І чи проходять таке тестування працівники ринків?  Хто слідкує за дотриманням ними маскового режиму?

Усі водії комунального громадського транспорту щодня проходять медичний огляд та вимірювання температури. Якщо в когось з них виявляють ознаки захворювання, цю людину не допускають до роботи. І  відправляють на обстеження. Також громадський комунальний транспорт продовжують дезінфікувати кілька разів на день.

Хочу повідомити, що днями в комунальному підприємстві «Київпастранс» виявили двох людей із захворюванням на коронавірус. Це – працівники адміністрації автопарку, які не виходять на рейси з пасажирами. У них легкий перебіг хвороби. І зараз вони на самоізоляції за межами міста, бо не кияни. Ці працівники жили в гуртожитку підприємства. Коло контактних осіб виявили і обстежили. Хворих серед них немає. В гуртожитку здійснили посилену дезінфекцію.

Щодо правил безпеки на ринках. За дотримання правил відповідальні власники ринків. Яких перед відновленням роботи зобов’язали виконувати чіткі регламенти. Масковий режим, дистанція між покупцями та продавцями, встановлення захисних екранів, санітайзери. Держпродспоживслужба разом з іншими контролюючими органами та поліцією перевіряють ринки. І якщо є порушення – складають протоколи або можуть закрити ринок.

Наступне питання від кількох ЗМІ. В місті складний трафік. І часто – через людей, які недбало паркують свої авто. Чи продовжує міська влада наводити лад в паркуванні?

Дуже гостре питання. Дійсно, людей, які нехтують правилами дорожнього руху, – немало. І роботи паркувальній інспекції столиці вистачає. Із березня цього року інспекцією з паркування винесено 11,5 тисячі постанов про адміністративне стягнення. На суму 5 мільйонів 800 тисяч гривень!  

Сплата штрафів виконується порушниками в 99-ти випадках зі 100. А не сплачені штрафні санкції передають на виконавчу службу за місцем реєстрації власника авто. І тоді порушники вимушені платити ще більше. Ще й за роботу виконавчої служби.

Зауважу, що головні порушення, які допускають автомобілісти при паркуванні, це – ігнорування знаків, що забороняють зупинку авто на смугах громадського транспорту та велодоріжках. На зелених зонах та в’їздах до медичних закладів. А також у місцях, де залишене авто суттєво перешкоджає руху. Тому прохання: не порушуйте правил! Поважайте інших людей!

І ще. Цими вихідними професійне свято відзначатимуть наші медики. Я хочу привітати лікарів, медсестер, молодший медичний персонал!

Ви завжди, а сьогодні особливо – наші янголи-охоронці! Ми дякуємо, що виконуєте свою місію. Рятуєте щодня здоров’я та життя людей. Сил вам, здоров’я та успіхів!

А ми, як міська влада, робимо все, щоб вас підтримувати. Виплачуємо надбавки, створюємо гідні умови праці. І далі будемо це робити.

Зі святом вас, дорогі медики!

Я дякую всім за увагу! Будьте обережними та бережіть себе!

До зустрічі в понеділок!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]