Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ритуальна служба міста Києва інформує про необхідність дотримання вимог і стандартів під час почесних поховань

07 листопада 2023 року, 12:52

Питання почесних поховань на території міських кладовищ Києва потребує додаткового врегулювання, зокрема інформування щодо затверджених стандартів і вимог. На жаль, недотримання технічних і конструктивних нормативів, відстані між могилами та розмірів надмогильних споруд вже призвело до негативних наслідків. Про що свідчать звернення родин загиблих військовослужбовців, які не можуть підійти безпосередньо до могили через брак місця.

Враховуючи пріоритетність і, водночас, делікатність питання, нагадуємо про встановлені норми і стандарти, що стосуються почесних поховань із метою дотримання принципів поваги та шани до кожного загиблого Захисника чи Захисниці України.

Будь-які роботи на секторах для почесних поховань на території міських кладовищ виконують чітко у відповідності до встановлених чинним законодавством норм та вимог, а також за погодженням з адміністрацією кладовища. Про це інформує Ритуальна служба СКП «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування».

На сьогодні технічні та інші нормативи під час почесних поховань регламентуються Законом України «Про поховання та похоронну справу», Національним стандартом України «Намогильні споруди та склепи. Загальні технічні вимоги» ДСТУ Б В.2.2-35:2013 (далі – ДСТУ Б В.2.2-35:2013), «Порядком утримання кладовищ та інших місць поховань», затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193, рішенням Київради від 15.07.2023 № 6505/6546 «Про деякі питання функціонування секторів для почесних поховань» та ін.

Відповідно до Порядку визначено, що всі намогильні споруди повинні відповідати стандартам та технологіям.

Для забезпечення дотримання стандартів і вимог, що стосуються встановлення надмогильних споруд на секторах для почесних поховань, усі роботи мають погоджуватись з адміністрацією кладовища.

На в’їзді до кладовища співробітники адміністрації разом із представниками муніципальної охорони проводять огляд та обміри намогильних споруд. У випадку виявлення невідповідності намогильних споруд нормативним розмірам, визначених рішенням Київради від 15.07.2023 № 6505/6546 «Про деякі питання функціонування секторів для почесних поховань» (із змінами), встановлення споруди забороняється.

  1. Розмір земельної ділянки під могилу в секторах для почесних поховань визначається в розмірах, передбачених для одинарного поховання (2,2 м * 1,5 м).
  2. Загальні габаритні розміри намогильної споруди та елементів благоустрою місця для поховання (могили) не можуть перевищувати розмірів земельної ділянки, відведеної під поховання у встановленому порядку. Відстань між рядами повинна бути один метр, між ділянками поховань у ряду – 0,5 м.
  3. Не допускається встановлення жодних конструкцій, інших елементів благоустрою (столи, лавки, зелені насадження тощо), які перешкоджають вільному проходу між могилами.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]